Annica, 53, om stjärnförfattaren: ”Hon har stulit mitt liv”

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: OLLE MELKERHED
Annica Hedörn, 53, menar att deckarförfattaren Emelie Schepp stulit hennes liv.

Annica Hedörn, 53, berättade för drygt ett år sedan sin livshistoria för deckarförfattaren Emelie Schepp.

Om den misslyckade magsäcksoperationen och hur hon tvingades amputera benet. Nu kan Annica läsa om sitt eget liv i Schepps nya deckare – utan att hon gått med på det.

– Hon har stulit mitt liv.

Ett mms med bilder på två sidor ur Emelie Schepps nya deckare. Det förändrade Annica Hedörns, 53, liv.

När Annica, som är från Matfors utanför Sundsvall, läste utdragen från sidorna upptäckte hon att författaren skrivit om hennes eget liv – utan att hon hade någon som helst aning om det, som Sundsvalls tidning var först med att berätta.

– Påminner? Alltihopa handlar om mig. Det känns som att hon har kapat min identitet, säger hon.

Författare Emelie Schepp har sedan sin debut 2013 sålt första boken i 200 000 exemplar, bara i Sverige, och nu ska hennes deckarserie börja säljas i 27 länder.

”Allt är exakt lika”

För sex år sedan låg Annica Hedörn på operationsbordet för att genomgå en gastric bypass, en operation som höll på att kosta henne livet. Mitt under ingreppet punkteras aortan och när läkarna ska reparera den råkar de strypa syretillförseln till Annicas underkropp varpå beslutet togs – hon måste amputera benet.

– Allt stämmer. När jag vaknade på Sundsvalls sjukhus skrek jag till min man ”att jag inte kan röra benen” och sedan vaknar jag upp på Akademiska utan mitt högra ben. Karaktären i boken har fått kapa båda benen, men annars är allt exakt lika, säger hon.

Förra julen träffade Annica Hedörn författaren i samband med en boksignering på Ica Maxi i Sundsvall. Då berättade hon sin historia för Emelie Schepp som dessutom sa att Annica borde skriva om händelsen.

– Hon sa till och med att jag skulle kunna skriva en bok om det, då sa jag att det kanske blir en i framtiden och att det vet man aldrig.

Svaret: ”Jag är ledsen”

I boken har karaktärens namn bytts ut och dessutom utspelar sig händelsen på andra sjukhus i en annan del av Sverige. Men annars finns det, enligt Annica, mycket detaljer som stämmer överens med Annicas liv, som hur mycket blod hon tappade, exakta dialoger, om dimman över sjukhuset som förhindrade ambulansen, att aortan punkterades och att ben fick amputeras.

Trots det står det längst bak i boken att ”historien är påhittad och att alla likheter mellan karaktärer i boken och verkliga personer är en tillfällighet”.

– Hon ljuger, hon har stulit mitt liv och hon har inte ens frågat mig om det är okej att jag skulle medverka i boken.

När Aftonbladet når författaren Emelie Schepp förnekar hon inte att hon inspirerats av Annica Hedörn.

– Som skönlitterär författare får jag uppslag från olika personer och från olika situationer. Uppslagen använder jag till att bygga karaktärer och berättelser. Det är verkligen inte min intention att göra någon illa berörd och om Annica tycker att operationsförloppet i Prio ett ligger för nära hennes verklighet så är jag ledsen för det, säger hon till Aftonbladet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN