Finanspolitik

Sänker skatten på miljöbränsle

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Skatten på E85 chockhöjdes efter en konflikt med EU:s regelverk.

Nu ska regeringen sänka den igen – vilket innebär en lättnad på 75 öre litern.

– Det ska vara så billigt som det bara går att tanka miljövänligt, säger finansminister Magdalena Andersson.

I december förra året höjdes skatten på bland annat E85 efter en invecklad konflikt mellan EU och regeringen. EU-kommissionen anser att den svenska skatten på koldioxid snedvrider konkurrensen och kräver därför samma skatt på fossila bränslen och biobränslen.

Resultatet blev att regeringen tvingades höja skatten med omkring en krona litern – något som upprörde många etanoltankare.

900 kronor billigare om året

Nu har regeringen beslutat att sänka skatten igen.

– Det ska gynna sig att man väljer ett miljövänligt bränsle vid pumpen. Det finns en stor etanolbilspark, framför allt hos privatpersoner. Om man tankar E85 eller bensin beror mycket på priset, därför är det viktigt att priset blir så konkurrensmässigt som möjligt, säger miljöminister Åsa Romson (MP).

Sänkningen innebär att E85 blir 75 öre billigare per liter. Kör man en etanolbil runt 1 500 mil per år innebär det en besparing på 900 kronor om året. Förslaget ska nu ut på remiss och sänkningen ska gälla från den 1 augusti i år.

Ville aldrig höja

Sänkningen innebär inte att konflikten med EU är över, men eftersom oljepriset har sjunkit bedömer regeringen att det nu är möjligt att sänka skatten.

– Vi sänker så mycket som det bara går i enlighet med EU:s statsstödsregler, säger Magdalena Andersson.

Är det här ett sätt att möta kritiken efter höjningen?

– Vi önskade aldrig den här höjningen, det var EU:s statsstödsregler som gjorde det nödvändigt. Nu när det finns möjlighet att sänka så gör vi det så fort som det är möjligt, säger Magdalena Andersson.

Tankar ni själva E85?

– Jag har ingen bil, säger Åsa Romson.

– Jag har en vanlig dieselbil, men jag vill helst ha en elbil, säger Magdalena Andersson.

M: Ändrar villkor hela tiden

Sten Bergheden, landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna tycker det är positivt med en sänkning. Däremot anser han att regeringen ändrar villkor hela tiden, vilket är oseriöst och ryckigt.

– Ingen vet längre hur länge det senaste beskedet gäller. Det skapar en osäkerhet för de privatpersoner och företag som står inför ett eventuellt bilköp. Och trots den aviserade sänkningen lämnar detta fortfarande barnfamiljer med bensin- och dieselbilar med höjda kostnader. Finansministern borde lyssna in landsbygdens behov snarare än Miljöpartiets krav, säger Sten Bergheden han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Finanspolitik

Elbilar