Morden på Utøya

Breiviks läkare: Inga tecken på isoleringsskador

avJulia Wågenberg

Massmördaren i tidigare hemligt brev: Jag kan slå personalen medvetslös

1 av 15 | Foto: NTB/SCANPIX
”BEHANDLAS SOM ETT DJUR” Anders Behring Breivik berättade under gårdagens rättegång hur skadlig hans isolering är. Han anser att han har blivit utsatt för tortyr - och därför börjat gilla realityserien ”Paradise hotel”.

När massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik fick veta att andra fångar hotat honom till livet log han.

När hans läkare och fängelsechefer förnekade att han visar tecken på isoleringsskador skakade Breivik på huvudet.

– Jag menar att man kan se klara tecken på isoleringsskador, säger Øystein Storrvik, Breiviks advokat. 

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har stämt norska staten. Han hävdar att flera av hans mänskliga rättigheter kränks genom sättet som han behandlas i fängelset där han avtjänar sitt straff.

Sedan i tisdags pågår huvudförhandlingen i en gymnastiksal, som tillfälligt omvandlats till rättssal, i Telemarksfängelset i Skien.

"Inga tecken"

Under torsdagen hade sex personer kallats för att vittna. Bland dem fanns Breiviks nuvarande läkare på fängelset i Skien och den tidigare läkaren på Ilafängelset. Massmördaren har växelvis förvarats på de två anstalterna sedan terrordådet 2011 då han mördade 77 personer.

Frågorna till läkarna handlade främst om i fall de tycker att Breivik lider av isoleringsskador.

– Vi har inte sett tecken på psykiska eller fysiska förändringar förutom att han har velat gå ned i vikt den sista tiden. Det har vi inte sett som tecken på psykisk sjukdom, säger Bjørn Draugedalen, läkare vid Skienfängelset där Breivik just nu avtjänar sitt straff.

Log och skakade på huvudet

Advokat Øystein Storrvik håller inte med.

– Jag menar att man kan se klara tecken på isoleringsskador. Ytterligare en detalj är att Breivik medvetet inte rapporterar om sina skador för att han vill anses mentalt stark, säger han.

När läkarna berättade att de inte anser att Breivik lider av fängelsevistelsen, skakade han vid upprepade tillfällen på huvudet.

Kriminalvårdaren Tore Stenshagen förklarade att massmördaren hotats av andra intagna. Då log Breivik.

Risken: Självmord

Även två fängelsechefer, däribland Knut Bjarkeid som är chef för Ilafängelset, vittnade. På onsdagen kritiserades Bjarkeid hårt av Breivik, som kallade honom såväl sadist som psykopat.

Bjarkeid berättade om vilka rutiner som Breivik lever efter på anstalten, och förklarade bland annat anledningen till isoleringen, de många kroppsvisiteringarna och användandet av handfängsel i alla kontakter.

– Vi behövde se till att han inte skulle ta sitt liv, säger Bjarkeid. Vi var också beredda på att andra skulle försöka skada honom på grund av vad han gjort.

Tackade nej till stöd

Risken att den dömde massmördaren skulle försöka fly och då ta gisslan har bedömts vara stor, förklarade även fängelsechefen. För att minimera den risken måste Breivik ha handfängsel.

Bjarkeid uppgav även i rätten att representanter från Röda korset ofta besöker fängelset och erbjuder sig vara samtalspartner till de intagna.

– Vi hoppades att Breivik också skulle acceptera erbjudandet att träffa en sådan besökare, men han sade att Röda korset var alltför fäst till regeringen och förkastade det, sa Bjarkeid.

Hemligt brev från Breivik

Under torsdagen la statens ombud även fram ett brev som bevisning. Det är skrivet av Breivik och enligt norska medier inte känt sedan tidigare.

I brevet förklarar massmördaren att om det fanns någon på fängelset han skulle vilja attackera, visste han hur han skulle gå till väga.

– Det hade han lärt sig i tv-program och han kände till mellan 10 och 15 effektiva vapen som han skulle kunna tillverka eller använda sig av. Om han skulle vilja skulle han också kunna använda sina kunskaper i kampsport för att slå personalen medvetslös, säger Marius Emberland, statens ombud.

Breivik: Nära att knäckas

Under gårdagen fick Breivik själv berätta varför han anser att han är felaktigt behandlad.

Han ifrågasatte nakenvisiteringar och klagade på att han får kallt kaffe och mikromat. Han hävdar också att han skadas fysiskt av att bära handfängsel, och psykiskt av att vara isolerad från omvärlden.

– Jag är nära på att knäckas nu, sa han.

”Inga tecken på isoleringsskador”

Psykiatrispecialisten Randi Rosenqvist har observerat Anders Behring Breivik i fängelset i flera år. Hon vittnade också under onsdagen och berättade att hon inte observerat några tecken på isoleringsskador.

– Nej, det kan jag inte se. Jag har inte fångat upp något sådant. Man kan förstås bli deppig och på dåligt humör av att sitta i fängelse, men jag har inte sett tecken på isoleringsskador, säger hon.

Huvudförhandlinge avslutas på fredagen. Då ska statens ombud och Breviks advokat hålla sina slutpläderingar. Dessa kommer, till skillnad från tidigare delar av förhandlingen, att livesändas i tv.

Om rättegången

Breivik hävdar att hans behandling i fängelset är ett brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som förbjuder "omänsklig eller förnedrande behandling".

Mer exakt är det rättigheterna i art. 3 om förbudet mot tortyr och art.8 om rätten till privat- och familjeliv som Breivik tycker kränks.

Han har därför stämt den norska staten.

Breivik har ställt det han kallar för fyra ”minimum av mänskliga rättigheter som han behöver för att överleva”. Det handlar om rätt till att motta brev, rätt till meningsfulla relationer med minst fem vänner eller stöttepelare, rätt till att få besök av dessa och rätt till att publicera böcker.

Rättegången, som inleddes i tisdags, hålls av säkerhetsskäl i en gymnastiksal på fängelset då man inte vill flytta på Breivik.

Under onsdagen utfrågades Breivik själv och även psykiatrispecialisten Rosenqvist. Dagen avslutades med en syn i Skien-fängelset.

ARTIKELN HANDLAR OM