En 16-årig pojke gripen – inblandad i München-dåd

1 av 18
NYHETER

En 16-årig pojke har gripits av polis i tyska München. Han ska ha varit vän med Ali David Sonboly, 18, som sköt ihjäl nio personer vid ett köpcentrum i fredags.

Polisen misstänker att pojken undanhållit information om attentatet och hjälpt skytten.

Polisens insatsstyrka grep 16-åringen vid ett tillslag mot en lägenhet i stadsdelen Laim i västra München vid 18.15-tiden på söndagen, skriver Münchenpolisen på Facebook.

Pojken förhördes av polisen i fredags om sin relation till gärningsmannen Ali David Sonboly. Utredarna har kontrollerat hans berättelse och bedömer den som osammanhängande. Därför beslutade åklagare om husrannsakan för att gripa pojken.

Lockade unga

16-åringen ska enligt polisen ha undanhållit information om att Ali David Sonboly planerade att genomföra ett dåd. Polisen misstänker även att pojken var inblandad i gärningsmannens försök att via en inbjudan på Facebook locka unga till den McDonaldsrestaurang där attacken inleddes.

Skottlossningen började i fredags vid 17.50 vid McDonalds. Ali David Sonboly rörde sig sedan skjutande mot köpcentrumet Olympia-Einkaufszentrum.

Polisen fick kontakt med skytten en knapp kilometer bort vid 20.30-tiden samma kväll. Efter att ha försökt att tilltala honom placerade han sin pistol mot huvudet och tryckte av. Vid Ali David Sonbolys kropp hittades en ryggsäck med 300 kulor.

Alla dödsoffer utom ett, en 45-årig kvinna, var under 21 år.

ARTIKELN HANDLAR OM