Terrorforskaren: ”Nu måste man ha is i magen”

NYHETER

En stor polisinsats pågick under fredagen sedan nio personer dödats i en masskjutning i centrala München i Tyskland.

Münchenpolisen stängde ner hela staden och beskrev inledningsvis händelsen som ”en akut terrorsituation”.

Senare uppgav polisen att en misstänkt gärningsman troligtvis tagit livet av sig.

Men fortfarande är motivet oklart.

– Man attackerar allmänheten på ett sätt som är ganska vanligt i dagens terrorism, säger terrorforskaren Hans Brun till Aftonbladet.

Tidigare under fredagskvällen talade Aftonbladet med terrorforskaren Hans Brun, som då sa att han tror att mycket rörande skottlossningarna i München kommer att klarna framåt lördagsmorgonen.

– Vi vet inte om det är en eller flera gärningsmän, så det handlar om att ha is i magen, säger Brun.

– Det är teoretiskt sett full möjligt att den här förövaren är en psykiskt sjuk människa eller en eller flera människor som är ideologiskt motiverade. Där har vi hela skalan från ensamvargar som inte har någon större erfarenhet till en teoretiskt risk föra att det är personer som utbildats för att utföra den här typen av attentat, och då blir det svårare för polisen.

Ung man misstänkt för skjutningen

Vid 02.20-tiden höll Münchenpolisen en presskonferens. Polisen meddelade då att man redan vid 20.30-tiden på fredagskvällen påträffat en avliden 18-årig man i närheten av köpcentrumet, som tros ha tagit livet av sig. Han misstänks vara gärningsmannen och tros ha agerat ensam.

– Vi har i nuläget inga indikationer på ytterligare gärningsmän, sa polisen på presskonferensen.

Mannen är en tysk-iranier hemmahörande i München och inte känd av polisen sedan tidigare.

Men tidigt på lördagsmorgonen var motivet till våldsattackerna, i och utanför köpcentret Olympia-Einkaufszentrum nära Olympiastadion, fortfarande höljt i dunkel.

– Motivet och bakgrunden till skjutningen är fortfarande oklart, sa Münchenpolisens Hubertus Andrä på en presskonferensen.

Förhöjd hotbild

Hotbilden i Tyskland är förhöjd och nyligen gick tyska polisen ut och varnade för att fler attacker kan komma att inträffa.

Münchenattentatet inträffar bara några dagar efter att en 17-årig flykting attackerade människor med yxa och kniv, och skadade fyra, på ett tåg utanför Würzburg. Han sköts senare ihjäl av polis.

Enligt Hans Brun gick Australiens utrikesdepartement så sent som tidigare under fredagen ut och varnade sina medborgare för det rådande terrorläget i Tyskland.

– Tyskland har egentligen samma hotbild som Sverige, vilket innebär att det finns en risk att i första hand olika jihadistiska fraktioner genomför terrordåd mot allmänheten. Dels i form av de här ensamvargarna som vi har sett för ett par dagrar sedan men också form av flera gärningsmän som har planerat ett terrordåd tillsammans som vi sett i Paris, sa Brun till Aftonbladet.

Polisen har bekräftat att minst tio personer dött, varav en av dem den misstänkta gärningsmannen, och flera skadats allvarligt i samband med masskjutningen.

Förbundskansler Angela Merkel har med anledning av Münchenattacken kallat det tyska säkerhetsrådet till extrainkallat möte på lördagen, skriver nyhetsbyrån AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM