Clinton talar på Demokraternas konvent

avNiklas Svahn, Nivette Dawod

1 av 14

I natt accepterade Hillary Clinton nomineringen som demokraternas presidentkandidat.

Under sitt tal varnade hon för en framtid med Donald Trump som amerikansk president.

– En man som hugger på en tweet är inte en man vi kan ge ansvar för kärnvapen, säger hon.

För två dagar sedan nominerades Hillary Clinton till Demokraternas presidentkandidat. Då blev hon historisk som den första kvinnliga kandidaten för ett stort parti i USA.

Talare efter talare har under dagarna avlöst varandra. Bernie Sanders, Barack och Michelle Obama, Bill Clinton och många fler.

Under natten till fredag svensk tid var det dags för Hillary Clinton själv.

– Tim Kaine kommer att göra hela vårt land stolt som vicepresident. Och jag vill tacka Bernie Sanders.

– Din kampanj inspirerade miljoner amerikaner, speciellt unga som lagt ner hjärta och själ i primärvalen. Och till alla dina supportrar så vill jag säga er sak är vår sak.

”Ska inte bygga en mur”

Hillary Clinton sa att ”tillsammans är vi en” och menade att Donald Trump vill dela upp amerikanerna från resten av världen och från varandra.

– Han vill att vi ska vara rädda för framtiden, och vara rädda för varandra. Vi kommer inte att bygga en mur. Utan vi kommer att bygga en ekonomi där alla som vill ha ett jobb ska få ett. Vi hörde Donald Trump förra veckan. Han vill isolera oss från resten av världen, säger den tidigare utrikesministern.

Mellan konstpauserna började publiken unisont ropa ”Hillary, Hillary, Hillary”.

– Amerikaner säger inte ”jag kan fixa det själv”, utan ”vi kan fixa det tillsammans”, säger hon och får återigen in ett av konventets paroller i talet.

Sedan tog hon upp polisskjutningen i Dallas där en man dödade fem poliser.

– Polischefen bad folk att bli poliser. Över 500 sökte utbildningen på några dagar.

Ett par minuter in i talet accepterade hon formellt kandidaturen.

– Det är med ödmjukhet och beslutsamhet och gränslös tillförsikt som jag accepterar partiets nominering till presidentkandidat för USA, säger Hillary Clinton.

Därigenom blev hon historisk på nytt och hyllade partiets utnämnande.

– När alla barriärer faller i USA gör det vägen öppen för alla. Trots allt, när det inte finns några tak, ”the sky's the limit!”

”Kommer vara president för alla”

Clinton nämnde Anastasia Somoza, talesperson för funktionshindrade i USA och själv funktionshindrad, som talade tidigare under konventet, och sa att lagen ändrats för att personer som hon ska få en utbildning.

– Jag minns när jag mötte en ung flicka i rullstol vid hennes hus, hon berättade hur mycket hon ville gå i skolan. Jag tänkte på min mamma, säger Clinton.

– Jag kommer att vara en president för demokrater, för republikaner, för oberoende och för alla som kämpar. För de som röstar för mig och för de som inte gör det. För alla amerikaner tillsammans!

– Mitt mål är att skapa fler möjligheter och fler jobb här i USA, från min första dag i tjänst till min sista.

Hon berättade att hon och hennes tidigare motkandidat Bernie Sanders skulle jobba tillsammans för att minska studieskulder för många unga i USA.

Och sedan kom Trump på tal igen.

– Han talade i 70 udda minuter, och erbjöd inga lösningar.

Hon använde även en del av Barack Obamas tal, som hölls under natten till torsdag, när folket började bua åt Trump.

– Bua inte, rösta.

– Han är väl affärsman? I Atlantic city hittar du småföretag som förlorat allt på grund av att Trump vägrat betala räkningarna.

Och pikarna fortsatte hagla.

– Tror ni verkligen att Donald Trump har temperamentet att bli överbefälhavare? Han kan inte ens hantera en presidentkampanj, sa Clinton.

Hon fortsatte:

– Föreställ er honom i Ovala rummet mötandes en riktig kris. En man som hugger på en tweet är inte en man vi kan lita på med kärnvapen, sa hon.

Folkmassan i Wells fargo center i Philadelphia hade fått blåa Hillary-skyltar att hålla upp.

– Vi börjar ett nytt kapitel i natt, ja världen tittar på oss, ja ödet är vårt att bestämma. Så låt oss vara starka tillsammans. Låt oss bygga en bättre framtid för våra barn, säger Hillary Clinton och omfamnades med Tim Kaine  på scen samtidigt som artisten Katy Perrys låt Firework strömmade ur högtalarna.

ARTIKELN HANDLAR OM