Clinton nominerad som presidentkandidat

Reporter: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladet rapporterar direkt från Demokraternas konvent

1 av 11

Hillary Clinton är historisk. I natt valdes hon till Demokraternas presidentkandidat och blev den första kvinnliga kandidaten för ett stort parti i USA.

De sista delegatrösterna fick hon enhälligt av sin tidigare motståndare Bernie Sanders. Och en av de sista talarna på konventet var maken Bill Clinton.

– Hon kommer aldrig att svika er, sa han.

Hillary Clinton är officiellt Demokraternas presidentkandidat. Vid 01, svensk tid, nominerades den tidigare New York-senatorn och utrikesministern efter att Bernie Sanders som representant för den sista delstaten Vermont begärt röstning genom acklamation, det vill säga att konventets sekreterare frågade publiken muntligt om de ville ha Clinton som presidentkandidat eller inte.

– Jag föreslår att Hillary Clinton ska bli det demokratiska partiets kandidat till president i USA, sa Bernie Sanders.

Svaret blev ett rungande ”ja”, varpå Bernie Sanders log medan tv-kamerorna riktades mot honom.

Historisk som första kvinna

Hillary Clinton hade en ledning på omkring 1 000 delegatröster mot Sanders under hela omröstningen, som rullade på delstat för delstat. Hon behövde 2 382 röster för att vinna vilket hon passerade med god marginal och landade på 2 838 röster.

Clinton blev med nomineringen historisk. Hittills har ingen annan kvinna för vare sig för Republikanerna eller Demokraterna nominerats till presidentkandidat.

Marylands senator Barbara Mikulski påtalade det historiska i Demokraternas beslut.

– Å alla kvinnors vägnar som brutit barriärer för andra, och med ett öga på barriärerna som fortfarande finns kvar, är jag stolt över att säga Hillary Clintonts namn i nomineringen till att bli USA:s nästa president, sa Barbara Mikulski under röstningen.

”Redan förstört vår säkerhet”

Madeleine Albright, utrikesminister i Bill Clintons regering, talade innan Bill Clinton gick upp på scen. Hon började med att berätta om sin flykt från forna Tjeckoslovakien till USA. Hon sa att hon sett Hillary Clinton kämpa för sådant som är viktigt för henne, och att landet måste välja henne till överbefälhavare i november.

Sedan gav hon, likt många andra, en pik åt Donald Trump.

– Många har hävdat att Trump kommer att förstöra vår nationella säkerhet om han väljs. Faktum är: det har han redan gjort med sin kampanj, sa hon.

Vid 05 svensk tid gick maken Bill Clinton upp på scen och möttes av jubel.

– Under våren 1971 träffade jag en tjej, sa han och fortsatte att berätta om hur han och Hillary träffades och hur hon öppnade ögonen för honom om offentlig tjänstgöring.

– Hon är unikt kvalificerad och är den bästa personen på förändring som jag känner. Ni kan släppa henne i vilket problemområde som helst och om en månad så har hon gjort situationen bättre.

– Hon kommer aldrig att svika er, sa Bill Clinton.

Ropade ”Walk out!”

Precis som Donald Trump gjorde under republikanernas konvent dök Hillary Clinton upp live på skärmarna när talen var slut.

– Jag kan inte förstå att vi just krossat det största glastaket hittills, sa hon omringad av applåderande kvinnor.

– Tack till alla som har gjort det här möjligt. Det här är er vinst, och om det är några små flickor som stannat uppe sent och tittat på det här så vill jag bara säga: Jag kanske blir den första kvinnliga presidenten, men någon av er kanske kommer härnäst.

Men nomineringen kommer inte smärtfritt. Flera Bernie Sanders–supportrar gick i protest ut från konventet när resultatet var klart samtidigt som de ropade ”Walk out!”. Protestanter ockuperade även mediecentret i en tyst aktion under 30 minuter.

Sanders har både uttryckt sin besvikelse över att inte bli partiets kandidat men också gett Clinton sitt fulla stöd.

– Hillary Clinton måste bli USA:s nästa president. Och jag kommer göra allt jag kan för att det ska bli verklighet, sa han under sitt tal på konventet under måndagen.

Clinton kommer formellt att acceptera nomineringen på torsdag då hon håller sitt tal på konventet.

Publicerad: