Käkar du godis till sjöss? Du kan du åka dit för sjöfylleri

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / Stian Lysberg Solum / NTB

avNathalie Mark

NYHETER

Är du på semester till sjöss och har lite resgodis i bakfickan? Då bör du tänka om. Statistik från kustbevakningen visar att både godis och munvatten kan få dig fälld för sjöfylla, skriver SVT.

Till sjöss råder lika hårda alkohollagar som bakom ratten på en vanlig bil och det är Kustbevakningens uppgift att genomföra nykterhetskontroller. Till det används två olika instrument – blåsning i ett sållningsinstrument och därefter ett bevisinstrument. Men nu visar det sig att det första mätverktyget är rätt så känsligt.

– Det kan ge utslag på andra saker än bara alkohol, ibland kan det räcka med punschpraliner eller vissa slag av munvatten, säger Lars Langman, tjänsteförrättande regionchef Kustbevakningen, till SVT.

Vart sjunde fall var inte berusad

Under förra året låg felmarginalen på 14 procent, då en sjundedel av alla sjöfyllerifall gav utslag på annat än alkohol. Det finns dock inte mycket att göra åt saken då det bättre instrumentet inte går att ha med ut till havs.

– Att åka tillbaka till land, förtöja båten och så vidare, det tar ju sin tid och det kan självklart påverka resultatet. En bil kan man bara parkera och gå till mätinstrumentet, det kan man inte göra med en båt, säger Lars Langman.

ARTIKELN HANDLAR OM