Elias, 8, hittade skarpladdad granat

1 av 3 | Foto: Privat.
Elias, 8, med föräldrarna Joanna och Magnus.
NYHETER

Elias Hansén, 8, kom springande till sina föräldrar med ett okänt föremål.

Det visade sig vara en skarpladdad ungersk handgranat.

– Det var otroligt skönt att det inte hände något, säger mamma Joanna.

Familjen Hansén bor i ett gammal 1800-talshus i finska Smedsby. Huset har tillhört finska militärer sedan flera generationer tillbaka. För några veckor sedan hittade mamma Joanna ett bildäck när hon röjde i uthuset. Hon kastade ut det, sen tänkte hon inte mer på det.

”Är det en bomb?”

I går var deras son Elias ute på tomten och lekte med det gamla däcket. Plötsligt kom han springande till Joanna i full fart med ett okänt föremål i högsta hugg.

– Det såg ut som en barnmatsburk fylld med jord, säger Joanna.

– Vad är det här? Är det en bomb? frågade Elias när han kom fram till henne.

Joanna lite noggrannare på föremålet. Hon såg att det hade en sprint och började ana oråd. Därför sa hon till Elias att han skulle lägga undan föremålet och att de skulle backa därifrån.

När även pappa Magnus fått ta en titt på föremålet kom de fram till att det var misstänkt likt en handgranat. De ringde till polisen, som bad dem skicka en bild. Polisens sprängämnesexpert, som råkade vara på konferens med försvarsmaktens minröjare, kunde med expertenhjälpen tillhands konstatera att det rörde sig om en ungersk tryckgranat.

Hade kunnat spränga hela huset

Militären och en polispatrull kom till huset med en gång. De spärrade av ett hundra meter stort område runt huset och bad familjen vänta i ett hus längre bort, vilket YLE har rapporterat om. Sedan tog en militär iklädd bombdräkt ut den i skogen och sprängde den. Det visade sig att granaten var skarpladdad och hade kunnat spränga hela huset i bitar. Experterna konstaterade att det rörde sig om en 36M Kezigranat ”Vecsey”.

– Den dödar på fem-tio meters avstånd. Det är lite sprängmedel i den, men den är ändå väldigt effektiv, säger Magnus.

På kvällen ringde militären till familjen och berättade ur det hade gått.

– Det var först då vi insåg den fulla vidden av vad som hade kunnat hända. Det var otroligt skönt att det inte hände något och vi är jättetacksam för att det inte hände någonting.

Mamma och pappa var skärrade

Även om mamma och pappa var smått skärrade över det som hänt tog Elias det hela med ro.

– Han är åtta år så han tycker väl att det är lite häftigt att få komma tillbaka från sommarlovet och berätta att han hittade en granat och fick vara med i tidningen, säger Joanna.