Ammade på bibliotek – blev utslängd

Foto: Kicki avvisades från biblioteket när hon skulle amma
NYHETER

När Kicki ammade sin bebis på ett bibliotek i Nyköping blev hon plötsligt åthutad av personalen: ”Här kan du inte vara” .

– Jag blev helt ställd och brast ut i gråt, säger Kicki till Aftonbladet.

Det var i slutet av förra veckan som Kicki var på ett bibliotek i Nyköping för att hämta ut ett bokrecept till sin fyraårige, funktionshindrade son. Med sig hade hon även sin ammande bebis i en sele på bröstet. Men när hon stod vid disken för att lämna in receptet blev hon plötsligt tillsagd av personalen.

– Bibliotekspersonalen bakom disken spände ögonen i mig och sa högt och tydligt ”här kan du inte vara, det ser inte alls trevligt ut”. Jag blev helt ställd och trodde först att jag kanske hade glömt dra upp gylften. Men sedan pekade hon på övre delen av mitt bröst som syntes vid selen. Jag blev helt ställd och brast ut i gråt, berättar Kicki för Aftonbladet.

Blivit tillsagd förut

Det är inte första gången personalen på biblioteket sagt till Kicki när hon ammat. I början av året satt hon i en soffa på barnavdelningen och ammade när en i personalen bad henne täcka över barnet. Den gången gjorde hon som hon blev tillsagd men i förra veckan bad hon personalen om en förklaring.

– Jag sa: ”Menar du att det är amningsförbud här på biblioteket?”. Då svarade hon att jag kunde sitta i barnrummet och komma ut när jag var klar. Men jag kan inte amma där. Där leker barnen i en rutschkana och det blir väldigt högljutt. Skulle mitt barn somna efter amningen skulle hon vakna direkt.

”Nu slutar jag amma”

Anledningen till att Kicki ammar i just en sele är för att hennes funktionshindrade fyraåring behöver extra tillsyn och hon måste då vara beredd att agera om något händer. Hon säger att hon aldrig tidigare mött en liknande reaktion.

– Det tog ett tag att komma över skammen för det kändes som att jag pekats ut som en blottare. Först tänkte jag att ”nu slutar jag amma” men sedan samlade jag kraft.

Nu har Kicki anmält biblioteket till Justitieombudsmannen, eftersom alla barn och vuxna enligt bibliotekslagen har rätt till ett folkbibliotek.

– Men jag kommer nog inte att gå dit igen förrän jag får höra att jag är välkommen – även om jag ammar. Och jag hoppas att anmälan kan leda till ett precedensfall så att vi en gång för alla får veta att vi har rätt att amma öppet.

”Allt är ett missförstånd”

Eva Rydén är chef på biblioteket och hon säger att allting rör sig om ett missförstånd.

– Det finns absolut inget amningsförbud. Det här är en allmän plats och det har aldrig ens varit diskussion om frågan eftersom amning är något helt naturligt. Jag har pratat med personalen kvinnan var i kontakt med och allt är ett missförstånd. Mer än så kan jag inte säga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nyköping