Vaccin mot zikavirus fungerar på apor

NYHETER

Det intensiva arbetet med att ta fram ett fungerande zikavaccin kom ett steg närmare under torsdagen. Forskarlaget rapporterar positiva resultat i den senaste testomgången på apor.

Nu kommer man så snart som möjligt gå vidare till människor, enligt studien i tidskriften Science.

De tre experimentella vaccinen mot zika som utvecklats av forskarlaget har redan visat positiva resultat på möss. Men att vaccinet nu även fungerar på apor, som är närbesläktad med människan, tyder på forskningen går i rätt riktning, skriver NBC News.

Påskyndat arbete

De tre vaccinen som testats fram visade sig säkra och skyddade aporna mot att bli infekterade av viruset, enligt studien som publiceras i tidskriften Science på torsdagen.

Arbetet med ta fram ett fungerande vaccin för människor har intensifierats allteftersom zika har spridit sig snabbt över Latinamerika och Karibien.

Den här veckan utfärdades även reseråd för Florida i USA efter att mer än ett dussintal personer i delstaten drabbats av zika efter att ha blivit bitna av inhemska myggor.

Värs för gravida

Zikaviruset är värst för gravida personer eftersom det kan orsaka missbildningar hos fostret. Inför OS i Rio de Janeiro har stora säkerhetsåtgärder vidtagits, där myndigheterna bekämpat myggorna. Den förhållandevis kalla vintern i Sydamerika har också gjort att färre myggägg kläckts än normalt.

ARTIKELN HANDLAR OM