Cia, 12, trotsar statsministern – öppnar allergivänligt kafé

NYHETER

”Jobbigt att behöva fråga vad allt innehåller”

1 av 5 | Foto: Privat

Nästa vecka öppnar tolvåriga Cia Söderman sitt sommarkafé där alla bakverk kommer att vara allergivänliga, skriver Land.

– Jag tycker det är jobbigt att behöva gå runt och fråga vad allt innehåller, säger Cia.

Cia Söderman, 12, från Blattnicksele i Västerbotten, drömmer om att en dag bli konditor. Men när hon frågade sin mamma om lov att öppna ett kafé sade mamman att man måste vara äldre.

– Då skrev jag till statsministern och frågade varför jag inte fick starta ett, säger Cia.

Mamma diskar och städar

Cia fick då svaret att man har skolplikt tills man är 15 år i Sverige och att det krävs ett tillstånd. Men skam den som ger sig. Cia fick sin mamma att ställa upp som ansvarig för kaféet och kom på vis runt skolplikten. Cias sommarkafé, som kaféet ska heta, öppnar under nästa vecka. Cia ska stå för all bakning själv och mamma ansvarar för disk och städning.

– Om det kommer kunder måste någon stå i kassan och då måste ju någon annan diska så att inte porslinet tar slut, säger Cia.

”Vill att alla ska kunna äta här”

Alla bakverk kommer att vara fria från laktos och soja, något som Cia själv är allergisk mot.

– Vissa kaféer kan man inte ens äta på, när man frågar efter något för allergiker så kanske det bara finns två kakor som inte alls ser goda ut. Jag vill att alla ska kunna äta på mitt kafé och kunna uppskatta det, säger Cia och nämner också paradbakverket.

– Det är en drömrulle, som en rulltårta man brukar ha chokladkräm i. Men jag brukar göra den med limekräm istället, det är jättegott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi