Alliansen hoppar av blocköverskridande bostadssamtal

avStaffan Dickson

Tanken var att det skulle leda till en uppgörelse om snabbare och enklare bostadsbyggande.

Men nu meddelar Allianspartierna att de hoppar av de blocköverskridande samtalen med regeringen och Vänsterpartiet.

– Det var väntat men tråkigt. Det bästa för Sverige hade varit en bred uppgörelse, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Alliansens ekonomisk-politiska talespersoner. Erik Ullenhag (FP), Ulf Kristersson (M), Emil Källström (C) och Jakob Forssmed (KD).

Regeringen, Vänsterpartiet och Alliansen har under våren fört blocköverskridande samtal om den svenska bostadspolitiken. Enligt de fyra Allianspartierna har de framfört fler än 30 förslag för att förenkla och snabba på byggandet.

”Tyvärr har regeringens förslag varit mycket begränsade, oftast enbart i form av mindre kraftfulla varianter av redan kända förslag från Alliansen, i andra fall i rakt motsatt riktning. (…) Efter fyra månaders samtal är tyvärr vår slutsats att regeringens förslag är alldeles för försiktiga för att lägga grunden till en stor bostadspolitisk överenskommelse. Det är också beklagligt att regeringen på flera områden valt att luta sig mot Vänsterpartiet och på så sätt försvårat en uppgörelse”, skriver Allianspartierna i ett pressmeddelande.

Nya förslag i höst

Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna väljer nu att hoppa av samtalen med omedelbar verkan.

”Det finns dock enskilda förslag från regeringen som vi bedömer att vi kommer stödja i riksdagen. Vi avser att i höst presentera en rad Alliansgemensamma förslag för att hantera bostadskrisen. På så sätt tar vi vårt ansvar för en bättre bostadspolitik”, skriver Allianspartierna i sitt pressmeddelande.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) säger att Alliansens beslut var ”väntat men tråkigt”.

– Det bästa för Sverige hade varit en bred uppgörelse om att få upp byggandet och få bort det onödiga regelkrånglet med långa byggtider och överklagandeperioder.

”Inte rört sig en millimeter”

Han säger att Allianspartierna framför allt missar chansen att påverka.

– Vi kommer att lägga alla förslag i riksdagen i alla fall, som propositioner från regeringen.

Vad säger du om Alliansens kritik, till exempel att regeringens förslag varit mindre kraftfulla varianter av redan kända förslag från Alliansen?

– Vi har tagit ganska stora steg för att närma oss dem. De har inte velat röra sig en millimeter i vår riktning. Det går inte att nå en uppgörelse om ena sidan bara står still och stampar. Så fort vi närmar oss dem hittar de på nya förslag i stället. Min tolkning är att de inte har velat göra en uppgörelse på det här området, säger Peter Eriksson.

Även Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att Alliansens beslut var väntat men beklagligt.

– Vi behöver fler bostäder i det här landet, och framför allt hyresrätter med rimliga hyror. Men som jag har förstått det tappade borgarna intresset för de här samtalen när de inte fick med marknadshyror vid nyproduktion.

Under tisdagsmorgonen kommer Alliansen att hålla en pressträff om sitt beslut att hoppa av bostadssamtalen.

ARTIKELN HANDLAR OM