Polis ihjälskjuten i Finland

1 av 2
NYHETER

En polisman vid Västra Nylands polisinrättning sköts till döds i finländska Vichtis, nordväst om Helsingfors, under fredagskvällen. Ytterligare en polis skadades allvarligt i samband med skottlossningen.

Den misstänkta gärningsmannen påträffades senare död.

Polisen larmades till en fastighet vid Nurmijärvivägen i Vichtis vid klockan 21, lokal tid, efter att någon hört skott. Polisen spärrade av området och vid 23-tiden ska gärningsmannen ha öppnat eld mot poliserna, som besvarade elden.

Känd sedan tidigare

Flera skott ska ha skjutits mot de två poliserna, varav en av dem dödades. Den andra skadades allvarligt och befinner sig nu på sjukhus, uppger svenska Yle. Både den döda och den skadade polisen är män i 30-årsåldern. Vid 12-tiden på lördagen meddelade Centralkriminalpolisen att den skottskadade polisen inte svävar i livsfara och hans tillstånd just nu är stabilt, enligt Wasabladet.

Under lördagen framkom uppgifter om att mannen som sköt mot poliserna var 67 år gammal och är tidigare känd av polisen enligt svenska Yle. Mannen ska tidigare ha fått sin vapenlicens indragen, eftersom han hotat andra. Han hade också flera besöksförbud gällande en granne som han brutit mot upprepade gånger. Mannen har också gjort sig skyldig till olaga hot och olovlig observation.

Vid fredagens skottlossning använde sig mannen av ett automatvapen som han inte hade tillstånd för och polisen kommer nu därför att utreda varifrån vapnet kommer ifrån.

Sköt mot sin granne

Skottlossningen, som skett i ett glest bebyggt skogsområde, ska ha börjat med att mannen sköt mot sin granne som satt i en traktor. Grannen, som också är en släkting, ska enligt Wasabladet vara den grannen som 67-åringen tidigare förbjudits att närma sig.

Polis kallades därför till platsen och när man efter flera förhandlingsförsök försökte ta sig in i fastigheten där mannen befann sig öppnade han eld med ett automatvapen. Gärningsmannen påträffades senare död inne i fastigheten. Enligt Centralkriminalpolisen ska mannen förmodligen ha skjutit sig själv.

I fastigheten ska även mannens fru befunnit sig men hon uppges vara oskadd enligt Hufvudstadsbladet.

Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat ska 67-åringen ha varit känd i området sedan tidigare och beskrivs som "hetlevrad". Grannarna uppges ha varit rädda för mannen och uppger för Wasabladet att han verkade vara psykiskt instabil. En person som bor i närheten uppger att mannen brukade skjuta på sin gård nästan varje dag vid sextiden på kvällen.

Kan ta månader att utreda

Vid händelsen ska polis från västra Nyland, östra Nyland och Helsingfors befunnits sig på platsen.

Förhållandena ska enligt Pekka Penttilä vid Västra Nylands polisinrättning ha varit utmanande då det både var mörkt och ösregnade enligt svenska Yle.

Centralkriminalpolisen har nu tagit över fallet. Enligt utredningsledaren Thomas Elfgren kommer förundersökningen av fallet att ta flera veckor, kanske till och med månader.

På söndagen meddelade Elfgren att den skadade polisen återhämtar sig i snabb takt.

– Han kommer att höras så snart som hans hälsotillstånd tillåter det, säger han till Hufvudstadsbladet.

Uner lördagen kommenterade fler finska politiker händelsen. E av dessa var inrikesminister Petteri Orpo från Samlingspartiet som skrev följande på Twitter:

– Jag är skakad av de tragiska händelserna i Vichtis. Mitt djupa deltagande och önskan om styrka till polismännens familjer och närmaste, skriver han.

Statsministern Juha Sipilä (C) uttryckt sin bestörtning över den tragiska händelsen i ett pressmeddelande.

– Det är en chockerande tragedi. Jag vill framföra mitt djupa deltagande till den förolyckade polisens anhöriga, närstående och arbetsgemenskap. Jag har stor respekt för polisens yrkeskår. De äventyrar sina liv för att skydda vårt samhälle, säger statsminister Sipilä.

131 poliser har mist livet

Även polisens överdirektör, Seppo Kolehmainen, säger att i dag är en sorgens dag för Finlands polis. Han uttrycker sitt deltagande och önskar styrka åt de anhöriga enligt Wasabladet.

– Polisens uppgift är att skydda. Vi är mycket väl medvetna om de risker som yrket innebär. Priset är ändå för hårt när dessa risker förverkligas, säger Kolehmainen till tidningen.

Polisen flaggar på halv stång under lördagen för att hedra minnet av den polis som dödades.

Att en polis skjuts ihjäl är väldigt ovanligt i Finland. Enligt svenska Yle var det senast för nio år sedan som en polis miste livet på jobbet. Då blev en äldre konstapel avsiktligt påkörd av en berusad man i Kelviå i samband med att polisen höll på att lägga ut en spikmatta.

Dessförinnan, 1997, sköt en förrymd dansk fånge ihjäl två poliser i Helsingfors. Sammanlagt ska 131 poliser mist livet i Finland under tjänstgöring. De flesta under vinter- och fortsättningskriget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland

Brott