Larmet: Sjukhusen snålar in på städningen – då ökar risken för smittor

Publicerad:
Foto: Thinkstock

NYHETER

Vartannat sjukhus snålar in på städningen, enligt en ny rapport.

Trots att livsfarliga smittor och infektioner kan spridas.

– Det är på liv och död just det här med städningen inom sjukvården, säger utredare Emma Ölmebäck.

Tipsa | Aftonbladet

Svenska sjukhus har blivit allt smutisigare. Städningen på sjukhus har försämrats under de senaste fem åren, trots att smutsen kan vara livsavgörande för patienterna, enligt Kommunals nya rapport ”Livräddarna”.

Varje år dör ungefär 700 personer på grund av vårdrelaterade infektioner.

– Är det smutsigt och smittor sprids så dör människor. Det är jätteviktigt att lokalvårdarna behandlas utifrån hur viktiga de är för patientsäkerheten, säger utredare Emma Ölmebäck.

”Insatser på liv och död”

Över hälften av Kommunals anställda undersköterskor städar själva minst en gång i veckan på grund av smutsen på sjukhusen.

Dessutom klagar både patienter och anhöriga över de lortiga lokalerna, står det i rapporten som bygger på enkäter från skyddsombud och undersköterskor.

Nu kräver Kommunal förändring – bland annat att lokalvårdarnas status höjs.

”Lokalvårdarnas roll inom hälso- och sjukvården kan i många fall likställas med kirurgens – bägges insatser är på liv och död”.

Därför ökar smutsen

Att det blivit smutsigare beror, enligt rapporten, på att arbetsmiljön för lokalvårdare kraftigt försämrats, bland annat till följd av stress på grund av utökade städområdet. Dessutom får timanställda på städbolagen inte den utbildning som krävs för arbetet.

I dag är en tredjedel av region- och länssjukhusens städning upphandlad och prispressen har lett till att kvaliteten försämrats samt att smittspridningen ökat, skriver utredarna.

Kommunal vill nu att lokalvård på sjukhus inte ska upphandlas.

– Det som både landsting och sjukhusledning måste förstå är att det här inte är en verksamhet som man kan upphandla och låta andra företag bedriva. Man kan inte skilja städningen från sjukhusets verksamhet, den är lika viktig som all annan verksamhet.

– Det är på liv och död, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN