Sjöstedt tror sig kunna sitta kvar

En film visar hur riksdagsledamoten Oscar Sjöstedt (SD) skrattande berättar om nazister som låtsas sparka på judar.

Men han vill ändå sitta kvar som Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

– Den signal jag har fått är att jag har ett fullt förtroende från gruppledningen och övriga i partiledningen, säger Sjöstedt till TT.

I en filmsekvens från augusti 2012 som publicerats av organisationen "Inte rasist men..." syns och hörs Oscar Sjöstedt berätta om hur två personer han arbetade med på ett isländskt slakteri, två nazister från Tyskland, brukade sparka på fårkroppar som fallit i golvet och kalla dem "judar".

Genom berättelsen skrattar han och sällskapet glatt.

– Filmsekvensen i sig är ju väldigt osmaklig, om man tittar på den, tycker jag i alla fall. Händelsen som jag beskriver är ju i sig väldigt osmaklig och obehaglig i någon mening. Det konstiga blir då att både jag och någon annan skrattar åt det här, säger Oscar Sjöstedt.

Han vill understryka att han själv inte deltog i händelsen som han återberättar i filmen, och att hans skratt inte ska tolkas som att han tyckte det var roligt eller okej utifrån "någon slags vanlig kontext".

– Den här händelsen är så pass bisarr i största allmänhet, den är så surrealistisk, så det blir någon slags naturlig reaktion av kroppen att man börjar skratta åt det. Man vet inte hur man ska förhålla sig till det i största allmänhet. Jag kan ju bara svara för mig själv, så funkar jag, säger Oscar Sjöstedt.

”Morbid humor”

– Sedan vet inte jag om det är det man brukar kalla för mörk humor, eller galghumor, eller svart humor, eller till och med morbid humor kanske, för att dra det till sin spets.

Att använda humor för att bearbeta saker är en sak, men är det verkligen samma sak att glatt dra historier och garva på en fest?

– Jag kan bara svara för mig själv, och jag funkar så.

– Men det är ändå en viss skillnad på att skratta åt något för att det var roligt och kul och trevligt än att skratta åt något för att det är bisarrt och stört och obscent. Jag tror att ganska många människor funkar på det sättet.

En profilerad sverigedemokrat som skämtar om nazister som sparkar på judar, hur tror du att det upplevs av allmänheten?

– Jag tycker att hela sammanhanget är väldigt osmakligt, att det är så. Så det är klart att det kan upplevas så. Men vi skrattar, tror jag, kanske mer åt knäppgökarna som jag berättar om än åt något annat. Det är mer dem man gör narr av.

”Ganska obehaglig”

– Det är klart att den sammantagna bilden blir ganska obehaglig.

Hur tror du att allmänheten uppfattar det när den här typen av händelser där SD-politiker är inblandade ständigt kommer fram i ljuset?

– Jag kan väl egentligen bara prata om det här, där jag själv figurerar. Men det är dåligt såklart, är det enkla svaret.

Hur rimmar det här med partiets nolltolerans mot rasism enligt dig?

– Det här är ju inte utslag för politik överhuvudtaget, alls. Jag ger ju inte uttryck för någon politisk yttring eller ideologisk yttring. Bara för att man skrattar åt det här absurda så är inte det samma som att man ger sitt godkännande till det. Det är snarast tvärtom. Det är så himla stört.

Upplever du att du kan sitta kvar som ekonomiskpolitisk talesperson?

– Det är den bild som jag har.

Kan du sitta kvar i riksdagen?

– Ja, samma sak där.

TT

Publisert:

LÄS VIDARE