Bomb exploderade på bröllop i Turkiet - många döda

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12

NYHETER

Över 50 personer har dödats och många skadats i en självmordsattack på ett bröllop i miljonstaden Gaziantep i sydöstra Turkiet.

Den turkiska presidenten Erdogan uppgav i ett tal till nationen att självmordsbombaren var mellan 12 och 14 år gammal, skriver AP.

Säkerhetsstyrkor söker nu två personer som kom till bröllopet i sällskap med självmordsbombaren, skriver AFP.

Explosionen inträffade mitt i ett bröllopsfirande utomhus i stadsdelen Akdere i centrala Gaziantep, nära gränsen mot Syrien, strax innan elva på lördagskvällen.

Flera ambulanser och ett stort polisuppbåd kallades till platsen.

Bilder tagna efter explosionen visar flera kroppar täckta med vita lakan och många invånare som samlats nära platsen för attentatet.

Många döda och skadade

Antalet döda har stigit sedan de första uppgifterna om attacken. Enligt de senaste siffrorna är minst 51 döda, skriver AP. Utöver de döda är många skadade.

Provinsguvernören i Gaziantep, Ali Yerlikaya, säger till den statliga nyhetsbyrån Anadolu att det rör sig om en terrorattack och att en självmordsbombare misstänks ligga bakom dådet, uppger NTV.

– Vi fördömer starkt denna grymma terrorattack och de som utför den, säger Yerlikaya i ett uttalande.

Vid platsen för explosionen har polis hittat rester av en väst som tros ha använts av självmordsbombaren för att bära sprängmedel.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska självmordsbombaren ha smält in bland de andra bröllopsgästerna innan laddningen detonerade.

Två personer som kom i sällskap med gärningspersonen söks nu av turkiska säkerhetsstyrkor, skriver AFP och hänvisar till nyhetsbyrån Dogan.

Oklart vem som utfört attacken

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigt på söndagsmorgonen och uppgav då att IS troligtvis låg bakom dådet.

Senare under söndagen uttalade sig Erdogan igen, i ett tv-sänt tal till nationen, och uppgav då att självmordsbombaren var mellan 12 och 14 år gammal, skriver AP.

Turkiets vice premiärminister Mehmet Simsek kallar det en ”barbarisk attack” och säger även han att det verkar vara ett självmordsdåd.

– Alla terrorgrupper, PKK, Daesh (IS) och Gülenrörelsen har siktet inställt på Turkiet. Men med Guds vilja kommer vi att övervinna detta, säger Simsek i en intervju i NTV.

Mahmut Togrul, politiker i Gaziantep som tillhör det pro-kurdiska partiet HDP, säger till Reuters att det var ett kurdisk bröllop som attackerades. Islamiska staten har enligt nyhetsbyrån fått skulden för tidigare självmordsbombningar som inträffat på kurdiska sammankomster.

Andra tjänstemän säger att det kan vara allt från kurdiska PKK-gerillan eller extremister från terrorgruppen IS som utfört attacken, rapporterar AP.

”En massaker”

Under lördagskvällen reste Mehmet Simsek till den drabbade staden tillsammans med landets hälsominister för att besöka de sårade och inspektera platsen för attacken.

– Detta är en massaker av enorm grymhet och barbari, sa Simsek till reportrar i Gaziantep enligt AP.

Turkiet har det senaste året skakats av en våg av terrorattacker. Dessa har kopplats till eller tillskrivits antingen IS eller PKK.

Gaziantep är med drygt en och en halv miljon invånare en av Turkiets största städer och huvudort i provinsen med samma namn. Staden tar i och med sitt läge emot många människor som flyr över gränsen från kriget i Syrien.

I maj i år exploderade en bomb vid polishuset i samma stad, vilken dödade en person och skadade flera.

Utrikesminister Margot Wallström twittrade på söndagsmorgonen att hon lämnar sina djupaste kondoleanser till Turkiet efter "den brutala terrorattacken" och att hennes tankar går till dem som drabbats.

Publicerad:

LÄS VIDARE