Mejla

Wolfgang Hansson

Vägen till fred i Syrien går genom Putin

NYHETER

Enda sättet stoppa övergrepp och få fred i Syrien

Enda sättet att få stopp på regimens övergrepp mot Syriens civilbefolkning och få till en fred är att sätta press på Rysslands president Putin.

Merkel, Hollande, Abe och andra världsledare måste bilda telefonkö till Kreml med krav på omedelbar handling.

Några garantier för att Putin verkligen lyssnar finns inte. Men inte heller någon annan att gå till.

Efter Aleppos fall går inbördeskriget i Syrien in i en ny fas. Helt avgörande för hur kriget kommer att utvecklas är hur Ryssland agerar framöver.

I offensiven mot Aleppo släppte Ryssland alla hänsyn och all respekt för krigets lagar. Nu när rebeller och den kvarvarande civilbefolkningen på minst 50 000 människor ska evakueras kommer anklagelser om avrättningar och unga män som försvinner och hamnar i tortyrceller.

Vem som gör vad är väldigt svårt att veta i dimridåerna från de olika sidornas propagandamaskiner. Men helt klart är att fruktansvärda övergrepp begåtts och begås av båda sidor. Det enda som kan få slut på de värsta krigsbrotten är internationella observatörer på plats. Något som bara kan ske om Ryssland börjar samarbeta med världssamfundet och i FN:s säkerhetsråd.

Hittills har Ryssland blockerat alla försök från FN att på något sätt lägga sig i kriget, vare sig det handlar om ekonomiska sanktioner eller vapenvilor. Men efter segern i Aleppo måste Putin börja blicka bortom Syrien.

Bara en bricka

Den ryska insatsen där är bara en bricka i Putins övergripande plan att återupprätta Rysslands stormaktsstatus.

Ryssland har de facto räddat kvar Assad vid makten för att bevara sitt eget enda kvarvarande fäste i Mellanöstern.

Även om Putin den senaste månaden slagit dövörat till inför omvärldens vädjanden att få till eld upphör och avsluta de urskiljningslösa bombningarna är det möjligt att han kommer att lyssna nu.

Putin har uppnått det han vill i god tid innan Donald Trump tillträder som USA:s president. Kan han nu kliva ur sin roll som internationell paria i västvärlden utan att priset är för högt så gör han det.

Framtidsutsikterna för Putin ser lysande ut. Om en månad har han en uppenbart vänligt sinnad motpart i Vita huset. Det är inte alls otroligt att Trump bildar en ohelig allians tillsammans med Putin och Assad för att "bomba skiten ur" Islamiska staten och deras kalifat i Raqqa. De militanta jihadisterna i Syrien är en gemensam fiende för Putin, Assad, Trump och för hela EU.

Går inte störta Assad

Sammantaget ger detta Putin chansen att åter kliva in i det internationella finrummet, kanske till och med utan att behöva ge upp Krim. Möjligheterna är goda att de ekonomiska sanktionerna hävs inom ett år och att framförallt relationen mellan USA och Ryssland förbättras avsevärt.

Någon fred i Syrien är svår att få till så länge inte båda sidor verkligen vill ha det. Assad har nu en väldigt stark förhandlingsposition och säkert inget emot att sluta ett fredsavtal på sina villkor. Vi kan se hur han nu försöker pressa fram eftergifter för att evakuera östra Aleppo.

Ingen av rebellrörelserna är tillräckligt stark för att kunna störta diktatorn även om grovt räknat halva Syrien fortfarande kontrolleras av Islamiska staten eller några av de mer västvänliga rebellerna.

Assad lyssnar inte på omvärlden. Hans enda tanke är regimens och hans egen överlevnad. Men Assad är helt beroende av Ryssland. Den enda vägen att effektivt trycka på Assad går via Vladimir Putin.

Därför borde världens ledare ta varje tillfälle i akt att pressa Putin att få ett slut på krigsövergreppen och i förlängningen på kriget självt.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien

Ryssland

Vladimir Putin