Okända förövare knivattackerade soldat på skyddsområde

NYHETER

Soldaten låg och vilade i en värmestuga under en militärövning i Uddevalla.

Då tog sig två personer in på det avlysta skjutfältet – och skadade soldaten med ett ”blankt vasst föremål”.

Först när soldaten mantlade sitt vapen försvann gärningsmännen.

En soldat från Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs attackerades av okända personer mitt under en militärövning på Sågebackens skjutfält i Uddevalla i fredags förra veckan.

Skjutfältet är enligt Försvarsmakten militärt skyddsobjekt och olagligt för obehöriga att beträda.

Trots det tog sig förövarna till en värmestuga på skjutfältet där soldaten låg ensam och vilade sig på grund av magsjuka, framgår av en anmälan från Försvarsmakten till Arbetsmiljöverket.

Gjorde sig redo att skjuta

De okända förövarna öppnade dörren till värmestugan vid 18-tiden och var beväpnade med ”vasst blankt föremål”.

I anmälan skriver försvaret att ”soldaten blev rispad i höger axel och vänster del av magen”.

Först när soldaten gjorde sig redo att skjuta förövarna med sitt vapen försvann de. ”Personerna gav sig av när soldaten mantlade sitt vapen”, skriver man i anmälan.

Eftersom soldaten inte hade tillgång till telefon uppdagades inte händelsen förrän klockan 19 i fredags då ett befäl kom till värmestugan för att kolla till soldaten.

Enligt anmälan kontaktades polis efter händelsen.

Utreds av polis

I den efterföljande polisutredningen har polisen i Uddevalla bland annat besökt brottsplatsen och förhört den drabbade soldaten.

Kriminalkommissarie Anders Ragnersten är förundersökningsledare i ärendet som rubriceras som försök till grov misshandel. Han uppger att attacken skedde utanför strax utanför den aktuella värmestugan.

– Anmälaren har berättat att han hört folk utanför den här stugan och när han går ut så är det två stycken män där som han inte känner. Den ene av dem ska ha haft något blankt föremål som han, utan att dramatisera det, hugger målsäganden med, säger Anders Ragnesten.

Något signalement utöver att gärningsmännen varit två män har soldaten inte kunna lämnat, antagligen på grund av att det var mörkt vid tidpunkten.

– Det finns inget som kan dra ärendet framåt just nu, säger Anders Ragnesten.

"Är allvarligt"

På F7 är man försiktig med att uttala sig om händelsen med hänvisning till den pågående polisutredningen. Informationschefen John Lidman vid Skaraborgs flygflottilj uppger att soldaten inte skadades allvarligt fysiskt.

– Det är allvarligt när det uppstår en sådan här situation med utomstående och polisen utreder just nu vad händelsen har för betydelse och varför den hände, säger informationschefen John Lidman.

Också internt inom Försvarsmakten utreds händelsen.

– Det är anmält uppåt till högkvarteret och det är självklart en händelse som vi tittar på och analyserar, säger John Lidman.

ARTIKELN HANDLAR OM