Flygkaos i stora delar av landet efter stängning av luftrummet

1 av 7

avErik Melin, Linnea Järkstig

NYHETER

Det är kaos i flygtrafiken i stora delar av Sverige.

Ett datakommunikationsfel stoppade i timmar flygtrafiken helt i Stockholm.

– Felet är identifierat och avhjälpt, säger Per Fröberg vid LFV – men varnar samtidigt för att det kommer att fortsätta vara stora förseningar i flygtrafiken under kvällen.

Vid 11-tiden på torsdagen inträffade någon form av kommunikationsfel som satte stopp för flygtrafiken i stora delar av Sverige. Luftfartsverket bekräftar att flygtrafiken i hög grad påverkas i mellersta och norra Sverige. Störst problem är det på flygplatser i Stockholm, men det är också problem i Malmö.

– Vi har möte och försöker få en bild av vad som har hänt, sa pressansvarige Per Fröberg vid lunchtid.

Såväl Landvetter som flygplatserna i Linköping och Umeå blev berörda, och även på Skavsta flygplats är all trafik stoppad fram till klockan 16, enligt en prognos.

”Har landat visuellt”

Problemen på andra flygplatser är följdeffekter efter den stängda trafiken över Stockholm, enligt Swedavia.

– Plan på till exempel Landvetter och i Umeå som ska till Stockholm lyfter inte eftersom vi försöker hålla luftrummet rent. De plan som var i luften över Stockholm och var på väg ner har kunnat landa visuellt, säger Åsa Öhman som är pressansvarig på Swedavia.

Även trafiken på Skavsta flygplats påverkas alltså av stängningen av luftrummet.

– Vi har inte fått mer information än att det är problem och att vi drabbas av förseningar. Vi har fått en preliminär startid på klockan 16.00 nu, säger Joakim Lindholm, verksamhetsansvarig vid flygplatsen, och poängterar att den endast är preliminär.

Trafiken helt stängd

Anders Carlsson, operativ chef för Brommatornet, meddelade vid 12-tiden att både trafiken över Arlanda och Bromma är helt stängd.

– Det är inga flygplan som startar eller landar tills vidare, sa han då.

Vid 13-30-tiden meddelade Luftsfartsverket att problemet nu är lokaliserat och löst – men varnar samtidigt för att det flera timmar långa flygstoppet kommer att innebära oordning i flygtrafiken och långa förseningar resten av dagen, på många flygplatser.

– Det kommer att ta ett tag innan vi är uppe i full kapacitet igen, säger Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket.

Orsaken till att luftrummet stängdes var någon form av tekniskt fel som uppstod på förmiddagen, som bland annat ska ha skapat stora problem med radarn.

Vilken den bakomliggande orsaken till teknikhaveriet var är ännu inte klarlagt.

Ministern: Det ska inte hända igen

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) ska sammankalla berörda myndigheter för att gå igenom vad som hänt, vad som kan ligga bakom felet och vad som kan göras för att undvika att det händer igen.

– Det vi vet är att det uppstod ett fel i Luftfartsverkets datakommunikation, som Telia levererar till verket, och det medförde att man inte fick tillgång till den information som behövs för att kunna flygleda kring Bromma och Arlanda, säger Anna Johansson till TT.

Däremot finns det ingen klar bild, enligt Johansson, av vad som orsakade felet.

– Det undersöks fortfarande, säger hon till nyhetsbyrån.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM