Miljöpartiets kongress 2016

Lövin: MP är visionära realister

1 av 3

– Miljöpartister kallas ibland världsfrånvända idealister, jag vill kalla oss visionära realister, säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Isabella Lövin i sitt tal vid partikongressen i Karlstad i dag.

Isabella Lövin hade börjat skriva på sitt kongresstal innan det blev aktuellt med språkrörsbyte i partiet. Som biståndsminister skulle hon hålla tal på kongressens tema: global, hållbar utveckling.

– Jag funderade på att skriva om det, men bestämde mig för att behålla det, säger hon och börjar tala om FN:s nya globala utvecklingsmål.

Hon fortsätter:

– Men vad skulle vi i regeringen att göra? Var det inte bättre innan när alla gillade oss? undrar hon ironiskt.

Hon medger att många beslut i regeringen varit svåra, inte minst det att skärpa flyktingpolitiken.

– De tillfälliga restriktioner som infördes i höstas måste lyftas så snart som möjligt, säger Lövin.

Miljöpartiet behövs i regeringen, även om det är tufft, resonerar hon.

– Vi får inte falla, för världen behöver se att det hållbara samhället inte bara är en vision, det kan bli verklighet, säger hon.

En lång rad miljöpartister ville ha en särskild fredsminister och ett särskilt fredsdepartement. Men kongressen sade nej.

Miljöpartiet har inte bara fått ett nytt språkrörspar i helgen. Även partisekreteraren Amanda Lind är nyvald.

I sitt kongresstal peppade hon de hårt prövade miljöpartisterna att ladda om.

– Det är prövningarna som är våra stora lärare, även om det är ganska jobbigt att befinna sig mitt i dem, sade hon.

Lokal pragmatism

Amanda Lind är kommunalråd från Härnösand och tar med sig erfarenheter från lokalt politiskt hantverk och pragmatism in i partiledningen. Hon tar över i en av partiets största kriser.

– Det finns de som är besvikna och missnöjda över politiska beslut vi tagit, över kompromisser vi har ingått. Men vet ni, det tål Miljöpartiet. Vårt parti tål att man tycker olika och att man inte är överens i alla frågor, sade Amanda Lind och uppmanade kritiska medlemmar att inte lämna partiet.

– Det är också den mångfalden det här partiet behöver.

Fredskompromiss

Miljöpartisterna inledde sin sista kongressdag med att rösta om förslaget om ett fredsdepartement och en fredsminister. Många kongressombud hade laddat inför omröstningen, men resultatet blev en kompromiss.

Kongressen röstade i stället ja till att utrikesdepartementet ska få ett tydligare mandat att agera som ett fredsdepartement. Det förslaget vann med 140 röster mot 95 röster för en fredsminister och ett fredsdepartement.

När förslaget debatterades under lördagskvällen var engagemanget stort.

– Jag tror inte att det är en slump att fredsforskare i Sverige och många andra länder sitter och håller tummarna för att det här ska gå igenom på vår kongress. Jag är optimistisk att vi tar ett beslut om detta. Det skulle bli en förebild, sade riksdagsledamot Valter Mutt under debatten.

Gyllene tillfälle

Men det nyvalda språkröret Isabella Lövin, tillika biståndsminister, manade ombuden att inte rösta ja.

– Alla frågor är fredsfrågor på utrikesdepartementet. Att bryta ut fredsfrågorna vore omöjligt, sade Lövin.

Riksdagsledamoten Annika Lillemets tyckte dock att den kommande regeringsombildningen är ett gyllene tillfälle att inrätta en fredsminister

TT

ARTIKELN HANDLAR OM