Han är först att bli muslimsk borgmästare

Foto: Sadiq Khan, 45, är den första muslimska politikern att bli vald till borgmästare i en västerländsk huvudstad.
NYHETER

Med 57 procent av rösterna valdes Sadiq Khan till ny borgmästare i London.

Aldrig tidigare har en muslimsk politiker haft den positionen.

– Jag är så stolt över att London i dag har valt hopp över rädsla, och enhet över delning, sa han i ett tal till sina anhängare efter segern.

Beskedet kom ett dygn efter att vallokalerna stängt. Det försenades med anledningen av "små avvikelser" i beräkningarna. När resultatet i valet av Londons nya borgmästare väl presenterades visade det sig att vinnaren fick 57 procent av folkets röster.

Den 45-årige människorättsjuristen, invandrarsonen och Labourpolitikerna Sadiq Khan vann mot konservativa mångmiljonären Zac Goldsmith. Sadiq Khan blir därmed den första muslimska borgmästaren i en västerländsk huvudstad.

– Det här valet har inte varit utan kontroverser och jag är så stolt över att London i dag har valt hopp över rädsla, och enhet över delning, sa han i ett tal till sina anhängare efter segern.

Vill ge "hjälpande hand"

Sadiq Khan är uppvuxen, och bor fortfarande kvar, i bostadsområdet Tooting. Hans far arbetade som busschaufför och hans mor som sömmerska. De flyttade till England från Pakistan strax innan Sadiq Khan föddes 1970.

Under borgmästarkampanjen fokuserade han på prisvärda hem för Londonbor och att inte höja transportpriserna i staden.

Han har själv sagt att en av de bra sakerna med London är att "om du jobbar hårt, och får en hjälpande hand, så kan du åstadkomma vad som helst". En av anledningarna till att han ville bli borgmästare är för att "det finns för många Londonbor som inte får den hjälp som jag fick."

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Sadiq Khan

London