Stor skogsbrand på Gotland ännu inte under kontroll

1 av 11
NYHETER

Skogsbranden som härjar på mellersta Gotland är fortfarande inte under kontroll.

Under lördagsmorgonen väntas vindarna vända och det riskerar att skapa stora problem om branden sprider sig ytterligare.

– I så fall finns byggnader i brandriktningen, säger räddningschef Dick Svennefelt.

Det första larmet till räddningstjänsten kom vid 12.15 på fredagen och handlade om en gräsbrand nära Vänge på mellersta Gotland.

Enligt polisens uppgifter var brandområdet då omkring 50 gånger 50 meter.

– Men sedan har det gått snabbt. Det har blivit en toppbrand av det här och den sprider sig snabbt bland träden, sa Sven-Erik Olsson, presstalesman vid polisen i Stockholms län, tidigare på fredagen.

”Håller på att bli en stor skogsbrand”

Storstockholms brandförsvar har uppgett att situationen är allvarlig. 

– Vi har inte omfattningen klar för oss men det håller på att bli en stor skogsbrand. Vi har privata helikoptrar och plan på väg för att bistå oss. På plats har vi ett tiotal brandbilar, säger en operatör.

Under fredagskvällen spred sig branden i östlig riktning. Vid 22-tiden omfattades ett område på 1 000 gånger 1 500 meter.

– Det har tagit fart och området har blivit större. Skogsbranden består av två flanker där branden beroende på vinden ökar eller sjunker i intensitet, säger räddningschef Dick Svennefelt.

Inte under kontroll

Natten mot lördag var branden fortfarande inte under kontroll.

– Läget är stabilt men det har inte förändrats särskilt mycket. Branden har inte spritt sig mer. Vi förstärker upp för att sätta in mer resurser när det ljusnat, säger Ulf Larsson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Enligt väderprognosen skulle vinden vända omkring klockan 02 natten till lördag.

– Med anledning av väderprognosen kommer vi att göra vårt yttersta för att få branden under kontroll under natten, säger Dick Svennefelt.

Vinden kan försvåra släckningsarbetet kraftigt och dessutom riskera att branden närmar sig bebyggelse.

– I så fall finns byggnader i brandriktningen, säger Dick Svennefelt.

Helikoptrar vattenbombar

Kustbevakningens flyg har deltagit i insatsen för att få en överblick av brandens spridning. Tre helikoptrar från bland annat Försvarsmakten vattenbombar området och skogsmaskiner har kallats in.

– Helikoptrarna arbetar inte under natten, då får fortfolket göra jobbet, säger Dick Svennefelt.

På lördagen ska Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) bistå med vad som beskrivs vara "avancerad utrustning".

Ett 100-tal personer deltar i släckningsarbetet. Polisen har spärrat av vägar runt området. Det är enligt räddningstjänsten inte aktuellt med någon evakuering. Ingen person har skadats och några byggnader finns inte i farozonen, men fastighetsägare har informerats om branden.

SMHI varnar

Kustbevakningen har med ett flygplan för att kunna ge räddningstjänsten en överblick över området. Hur branden uppstod är ännu oklart.

Under dagen har SMHI utfärdat varningar för gräsbrand i framför allt mellersta Sverige. Gotland har inte ingått i de riskområden som pekats ut.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gotland