Mona Sahlin avgår som samordnare

Sahlins förre livvakt lämnar sin tjänst

Av: 

Gustaf Tronarp

Niklas Svahn

NYHETER

Först avgick Mona Sahlin från jobbet som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Nu avgår även hennes ex-livvakt.

Detta efter att Expressen avslöjat att hon lämnat ett falskt intyg åt den tidigare livvakten.

Nu motiverar kulturdepartementet orsaken till Sahlins avgång: ”Hon vill inte skymma det arbete hon gjort mot extremism.”

Huvudsekreteraren Daniel Norlander uppger att mannen kommer att avsluta sin tjänst på måndag.

– Jag kan väl egentligen inte kommentera varför, jag kan konstatera att hon lämnar sin post i dag och han gör det från och med måndag, säger Norlander till Aftonbladet.

Mannen har tidigare arbetat som livvakt åt Mona Sahlin. Han rekryterades av henne till myndigheten.

Lämnade falskt intyg

I går avslöjade Expressen att Mona Sahlin lämnat in ett falskt intyg åt ex-livvakten i samband med att denne skulle köpa en lyxbostad på Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Sahlin ska då ha intygat att mannen tjänade 120 000 kronor i månaden. Den verkliga lönen från regeringskansliet var 43 000 kronor per månad.

– Om lönen han har från regeringskansliet så har jag skrivit fel. Den är på 43 000 kronor och sen betalar jag honom sedan en tid tillbaka 60 000 kronor i månaden för att hjälpa mig med mina säkerhetsbedömningar inför framtiden, har Sahlin sagt till tidningen.

Polisutredning inledd

Anders Jakobsson, åklagare vid särskilda åklagarkammaren, har inlett en förundersökning om osant intygande. Enligt åklagaren rör det sig dock inte om något grovt brott, och ingen är skäligen misstänkt. Brottet osant intygande kan ge upp till två års fängelse.

Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism organiseras under kulturdepartementet. Kulturminister Alice Bah Kuhnke har informerats om polisutredningen, men hon vill inte ge någon intervju till Aftonbladet varför hon valt att bevilja Sahlins entledigande.

Vill inte ”skymma arbetet”

Alice Bah Kuhnkes pressekreterare Kristoffer Talltorp motiverar nu för första gången beslutet.

– Det som man kan säga är att Mona har velat träda ifrån för att hon inte ska skymma det arbete hon gjort mot extremism. Som hon själv har motiverat det så har det varit på grund av de uppgifter som har kommit fram de senaste dagarna, och hon vill inte att det ska stå i vägen för arbetet mot den våldsbejakande extremismen, säger Kristoffer Talltorp.

Aftonbladet har sökt Mona Sahlin och ex-livvakten.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mona Sahlin avgår som samordnare

LÄS VIDARE

Terrorforskare: ”Hon blir svår att ersätta”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mona Sahlin avgår som samordnare

Mona Sahlin