Statsbudgeten 2017

Vinnarna och förlorarna i nya budgeten

Av: 

Bo Svernström

NYHETER

I dag presenterar rege­ringen sin höstbudget.

Den har kallats Robin Hood-budget.

Aftonbladet har tagit fram vinnarna och förlorarna.

En budget med Robin Hood-inslag. Så har rege­ringens höstbudget beskrivits i pressen. Till exempel vill regeringen stärka olika försäkringar med två extra miljarder kronor. Det handlar om höjd sjuk- och aktivitetsersättning, höjning av bostadstillägget, höjning av underhållsstöd för äldre barn och ett ökat flerbarnstillägg.

Skattegränsen höjs

När det gäller att ta från de rika handlar budgeten främst om gränsen för statlig inkomstskatt. Den höjs inte så mycket som tidigare. Konkret handlar det om 358 kronor, alltså 36 583 kronor i månaden i stället för 36 941 kronor.

– Robin Hood är någon som tar från de rika och ger till de fattiga – och det gör man inte riktigt här. I min värld kan man inta prata om höginkomsttagare när de tjänar 36 583 kronor i månaden. Många poliser som ­jobbar extra på helgerna kommer exempelvis upp

i den nivån, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Taket försvinner

Största märkbara skillnaden för hushållen är de nya reglerna för uppskov av skatten vid bostadsförsäljningen.

– Dagens tak på 1 450 000 kronor försvinner. Och det gäller alla oavsett om du ­byter till en billigare eller dyrare bostad. Dessutom ändras reglerna så att du får loss mer pengar om du ­köper en billigare bostad, säger Arturo Arques.

”Skulden finns kvar”

Förslaget är tänkt att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

– Effekten av detta ska ­inte överdrivas. Du har kvar din skatteskuld. Och det är fortfarande mer lönsamt att betala skatten. Även om du måste göra det med lånade pengar – så länge räntan är lägre än 3,25 procent, säger Arques.

Vilka är de största vinnarna på budgeten?

– Familjer med tre ­eller fler barn, som får höjt flerbarnstillägg och även höjt bostadsbidrag. De som bor i stora dyra bostäder får loss mer pengar att köpa en ny bostad för om de vill flytta.

– Vinnare är också de som är deltidsarbetslösa. Tidigare kunde man bara vara deltidsarbetslös i 75 dagar. Nu föreslår man att detta ska utökas till 60 veckor, ­säger Arturo Arques.

Påslag kan avgöra

Och förlorarna?

– De som passerar den ­nedre gränsen för statlig skatt. Den som ligger precis på gränsen – och får en ­löneökning 2017 som gör att de passerar gränsen för statlig inkomstskatt – åker på en marginalskatt på 20 procent.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Folkets dom: Sverige är på väg åt fel håll

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2017

Arturo Arques

Privatekonomi

Regeringen