Man ville döda ”häxor” – är på rymmen

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

En 38-årig man dömdes i februari för att ha planerat att halshugga sin svåger. Han har även anklagat sin exfru för häxeri.

Trots åklagarens invändningar fick han permission – och nu har han rymt.

– Jag anser att han är farlig, säger åklagaren Lisa Åberg till Sydsvenskan.

Det var i februari i år som mannen från Malmö dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för att ha planerat att avrätta sin svåger. Han ska ha tänkt halshugga svågern och sagt att han var på ”häxjakt” för att ”binda, halshugga och sedan bränna upp honom”, skriver Sydsvenskan.

I sin dator hade 38-åringen 56 namn på personer som skulle gå samma öde till mötes.

”För tidigt för en sådan permission”

Den rättspsykiatriska undersökning visade att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

Sedan 2010 har mannen även anklagat sin exfru för häxkonst och trolleri. Han beskyllde henne för att ha orsakat släktingars missfall och diabetes genom tankeöverföring, rapporterar Sydsvenskan.

I somras ansökte chefsöverläkaren på rättspsykiatrin i Skåne om att ge 38-åringen permission. Han skulle få frigång inne på sjukhuset i Hässleholm.

Men åklagaren hade starka invändningar.

– Det var en kollega till mig som skrev det formella yttrandet, men jag instämmer helt. Jag anser att han är farlig, att det är för tidigt för en sådan permission, säger åklagaren Lisa Åberg som ledde åtalet mot mannen till Sydsvenskan.

Men frigången beviljades. Och nu har 38-åringen rymt.

Har letat efter henne på jobbet

Han rymde i början av förra veckan. 38-åringen har under sin tid på rymmen letat efter exfrun, som har skyddad identitet, och hennes barn. Enligt Sydsvenskan har han varit på hennes jobb och letat.

Polisen är inkopplad men har bara en grupp som jobbar dagtid som söker efter efterlysta personer.

– Vi har fått handlingar i ärendet här och vi har en grupp som jobbar dagtid med att söka efterlysta personer. Men tyvärr är det så att om vi inte kan hitta personer på deras hemadresser så är det inte så lätt, säger Daniel Jonasson, inre befäl på polisen i Malmö till Sydsvenskan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN