Isa, 19: ”Vi måste vara mer öppna”

NYHETER

Hjälpte misshandlad kvinna att fly

När den rödgråtna kvinnan bad Isa Falk, 19, om pengar till en bussbiljett frågade Isa hur det var med henne och erbjöd sig att lyssna på kvinnan. Efter samtalet, som berörde Isa mycket, vill hon uppmana andra att lyssna mer på sina medmänniskor.

– Vi behöver bli bättre på att finnas där för varandra, säger Isa.

Det var i fredags som kvinnan, som är i Isas ålder, kom fram till Isa på centralstationen i Göteborg och bad om pengar till en bussbiljett. Isa såg att kvinnan gråtit och såg skärrad ut, så hon följde med kvinnan och köpte en biljett till henne. Kvinnan började då berätta att hon precis flytt från sin pojkvän, som misshandlat henne. Kvinnan ville fly till en närstående i en annan stad och i väntan på kvinnans buss började Isa och kvinnan prata.

– Jag frågade om hon ville ha en kram och gå och sätta sig ned för att prata någonstans, säger Isa.

”Väldigt starkt av henne att berätta”

Kvinnan berättade om hur pojkvännen misshandlat henne under en längre tid men att hon inte vågat berätta om det för någon i hennes närhet.

– Jag frågade henne hur hon hade velat att någon i hennes närhet hade gjort om de varit i en liknande situation. Då sa hon de orden hon själv behövde höra, att hon hade velat att personen vågat berätta om det. Jag tycker det var väldigt starkt av henne att våga berätta allting för mig, som inte känner henne, säger Isa.

”Skrev att hon är min största förebild”

Efter det omtumlande samtalet lämnade Isa över en lapp till kvinnan.

– Det var ett tungt samtal att lyssna på men jag kände när jag såg henne att hon ville berätta något. Jag skrev på lappen att hon är min största förebild, hon har varit så stark som klarat av att lämna honom. Sedan skrev jag mitt namn och nummer och bad henne höra av sig oavsett vad som händer henne, säger Isa.

”Vi lever i en empatilös värld”

Isa skrev om sin upplevelse på Facebook i hopp om att få människor att bli mer öppna gentemot varandra och börja lyssna.

– Jag vill inte klappa mig själv på axeln men jag tycker att vi i dagens samhälle lätt dömer någon som ber om hjälp. Man skänker någon en tia och vänder sig om igen. Men det finns folk som behöver hjälp, jag kommer själv på mig själv ofta med att inte leva med öppna armar. Jag önskar vi kunde bli bättre på det, säger Isa och fortsätter.

– Jag tycker generellt vi lever i en ganska empatilös värld där vi är dåliga på att se våra vänner och medmänniskor, vi ser inte att andra mår dåligt. Ingen av den här kvinnans vänner visste ju om hur hon mådde, till exempel. Jag vill att vi lyssnar och finns där för varandra.

Följ oss på Facebook