Ruth Bader Ginsburg

Sjuk Ginsburg deltar ej fysiskt i HD-möten

Av: 

TT

Domare Ruth Bader Ginsburg. Bilden är från september 2018.
Domare Ruth Bader Ginsburg. Bilden är från september 2018.

NYHETER

Ruth Bader Ginsburg, en av de liberalt inriktade domarna i USA:s mäktiga högsta domstol, har på grund av sin cancersjukdom inte kunna delta fysiskt i domstolens möten de senaste två dagarna.

Ginsburg genomgick före jul en operation efter att två elakartade cancerknölar hittats på hennes vänstra lunga.

Högsta domstolens chefsdomare John Roberts betonar dock att även om Ginsburg inte deltar i de muntliga överläggningarna så hålls hon informerad och får utskrifter från diskussionerna om de viktiga fall som domstolen har att avgöra.

Liberaler i minoritet

I måndags var det första gången sedan hon blev invald i den niohövdade församlingen 1993 som den nu 85-åriga Ginsburg inte fysiskt deltagit i ett överläggningsmöte.

Domare Ginsburg är en av fyra liberala domare i högsta domstolen. Sedan president Donald Trump tillträtt har han nominerat två konservativa domare och fått dem godkända.

Den liberala falangen är alltså i minoritet och stor uppmärksamhet har den senaste tiden riktats mot Ginsburgs vacklande hälsa. Om hon skulle avlida eller tvingas dra sig tillbaka av hälsoskäl får Trump möjlighet att nominera ytterligare en konservativ domare vilket skulle få betydelse i USA lång tid framöver.

Utses på livstid

Det är högsta domstolens nio ledamöter som avgör om lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag som trädde i kraft 1789. Dess konservativa medlemmar är benägna att tolka författningen strikt, medan de liberala tycker att aktuella förhållanden får spela in. Det har stor betydelse när känsliga frågor som rör exempelvis preventivmedel, homosexuellas rättigheter och religionsfrihet ska avgöras.

HD-domare utses av presidenten på livstid men kan pensionera sig på egen begäran.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

HD-domaren till sjukhus efter fall – bröt tre revben

ÄMNEN I ARTIKELN

Ruth Bader Ginsburg

Amerikansk politik

Trumps USA