Nyheter

Ny oljeläcka hotar Mexikanska golfen

NYHETER

Olja har bubblat upp i härheten av den nya tätningen

USA:s regering är oroad över ett nytt oljeläckage på havsbotten i Mexikanska golfen nära den havererade oljekällan.

BP uppmanas ta bort den hätta som stoppat råoljan från att välla ut för första gången sedan april.

BP har medgett att en del olja bubblat upp i närheten av hättan som tillsluter oljekällan, men har uttryck optimism och sagt att den kan sitta kvar. Bolaget säger att testerna hittills har varit uppmuntrande och att en slutlig lösning är i sikte.

Vill övervaka havsbottnen

Men spänningarna ökade på söndagen när regeringens chef för katastrofhanteringen, Thad Allen, uppmanade BP att omgående rapportera om den nyupptäckta läckan och avvikelser som upptäckts av experter som övervakar havsbotten i jakt på eventuella sprickor.

– På grund av de nuvarande observationerna från testet, inklusive den uppdagade läckan en bit från oljekällan och obekanta avvikelser, är övervakning av havsbotten av avgörande betydelse under testperioden, säger Allen.

I ett brev beordrar han BP att inom fyra timmar rapportera till regeringen när läckor upptäcks. Oljebolaget ska också förse honom med en skriftlig plan för hur ventilen ska kunna öppnas och olja släppas ut utan att oljekällan skadas.

Ska borra sidohål

BP har tidigare förlängt testperioden med hättan som stoppat oljeflödet med 24 timmar i taget.

Bolaget har hoppas kunna ha oljeläckan igenpluggad tills man har borrat det sidohål som ska ta över flödet, och som så småningom ska leda till att källan täpps igen för gott. Det kan ske nästa månad, om allt går väl.

Sedan ventilerna i hättan stängdes natten till fredagen svensk tid tror BP att själva oljeborrhålet är helt och inte läcker genom några sprickor.

TT

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter