Experterna om Schlingmanns nya jobb

"Gissar att han blir statssekreterare"

Moderaternas Per Schlingmann avgår i dag som partisekreterare.

Men vart tar han vägen?

Till statsrådsberedningen, säger experterna.

– Skvaller jag hört tyder på att han blir Reinfeldts nya statssekreterare, säger Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Efter fyra år som spindeln i nätet lämnar Per Schlingmann sin post som Moderaternas partisekretarare.

– Till ett annat uppdrag, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i dag.

Spekulationerna lutar åt gruppledare i riksdagen, minister eller statssekreterare.

Men gruppledare i riksdagen kan Schlingmann inte bli, eftersom han inte sitter i riksdagen.

Tidigare tysk medborgare

Han kan heller inte bli minister, eftersom svensk grundlag kräver att en minister ska ha varit svensk medborgare i minst tio år. Per Schlingmann blev svensk medborgare först 2007. Innan dess hade han tyskt medborgskap.

Visserligen är en ny grundlag – utan kravet på tio års medborgarskap – på väg att klubbas igenom. Men för att en ny grundlag ska slå igenom krävs det två riksdagsbeslut och riksdagen har bara hunnit säga sitt en gång i den här frågan. Andra gången sker i november.

Enligt experterna är det mest troliga att Per Schlingmann hamnar i statsrådsberedningen, då troligtvis som statssekreterare. Han blir därigenom Reinfeldts närmaste medarbetare.

Så här säger experterna:

Eva Franchell, ledarskribent på Aftonbladet:

– Jag tror att han hamnar i statsrådsberedningen. Minister kan han inte bli men han skulle kunna bli Fredrik Reinfeldts statssekreterare. Vad jag begriper finns det inga såna hinder. Då kanske Reinfeldts nuvarande statssekreterare HG Wessberg kan bli minister.

Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet:

– En bra gissning, utan att jag har insyn i partiet, men det är skvaller jag hört, är att han blir statssekreterare i statsrådberedningen och att HG Wessberg blir gruppledare i riksdagen. HG wessberg har tydligen signalerat att det är ett ganska högt tempo att jobba i statsrådsberedningen.

Peter Akinder, politisk chefredaktör på Östran:

– Om det nu stämmer att han inte kan bli minister så luktar det statsrådsberedning och det luktar någon samordningsfunktion, kanske som statssekreterare. Om Reinfelds nuvarande statssekreterare HG Wessberg blir statsråd ligger Schlingmann närmast till hands. Det är min gissning.

Peter Wolodarski, politisk redaktör på Dagens Nyheter:

– Min första tanke är att han är på väg att bli minister. Nu får han tydligen inte det men är det verkligen säkert? Inför förra regeringsbildningen 2006 hände något som liknande detta. Då avgick Sven Otto Littorin som partisekreterare för Moderaterna och hamnade sedan i regeringen.

Jenny Madestam, lektor och statsvetare vid Stockholms universitet:

– Om jag förstår saken rätt kan han inte bli statsråd eftersom han inte haft svenskt medborgarskap tillräckligt länge. Statssekreterare i statsrådsberedningen verkar som ett hett tips!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN