Amerikanska folket de stora vinnarna

"Historisk seger gör att Obama kan damma av sitt "yes we can"

Alla talar om Obamas historiska seger.

Kanske är det amerikanska folket man egentligen borde gratulera.

Nu slipper de vara enda utvecklade landet i västvärlden utan obligatorisk sjukförsäkring.

Tänk att de satt så långt inne.

Ett antal presidenter har försökt före Obama. Theodore Roosevelt, Richard Nixon och Bill Clinton misslyckades alla. Det är något med sjukförsäkring som får många amerikaner att se rött. Associera med socialism.

För oss i Europa känns det närmast obegripligt hur man kan vara emot. Under ett liv blir vi alla sjuka. Då är det rätt tryggt att veta att man kan söka vård utan att bli ruinerad.

Känns märkligt att fattiga kubaner fram till nu haft tillgång till bättre sjukvård än fattiga amerikaner.

Ingen rättighet

Inför omröstningen inatt hörde jag en man som demonstrerade utanför kongressen säga att det är vars och ens sak att själv ta hand om sin hälsa. Sjukvård är ingen rättighet. Han ville minsann inte betala för att andra människor blir sjuka.

Så tycker uppenbarligen många amerikaner.

Själv har jag svårt att se det upprörande i att 32 miljoner människor nu kan bli sjuka utan att oroa sig för att det ska knäcka deras ekonomi. Att människor slipper dö för att de inte är försäkrade.

Om tio år är en allmän sjukförsäkring förhoppningsvis en lika naturlig del av USA som andra på sin tid "socialistiska" reformer som Medicare och Social Security.

För Barack Obama går det inte att överdriva vikten av den här segern. Hälsovårdsreformen var hans viktigaste valfråga och nu har han lyckats baxa den i hamn även om senaten också ska rösta om senaten ska rösta en gång till.

Käppar i hjulet

Det är hans första verkliga framgång. Det första av genomgripande betydelse han uträttat under sin presidentperiod. Åtminstone i inrikespolitiken.

Republikanerna utnyttjade hälsovårdsreformen för att sätta käppar i hjulet för Obama. Förslaget blev en symbol för hela Obamas presidentskap. Obama gick segrande ur den kraftmätningen.

Om republikanerna lyckats stoppa förslaget hade de knäckt Obama och allvarligt försämrat hans chanser till omval 2012.

Nu kan Obama självsäkert höja rösten igen och damma av sitt "Yes we can". "Change" också för den delen.

Missnöjesröster

Demokraterna kan gå till kongressval i höst utan att framstå som förlorare. De riskerar visserligen att förlora ett antal platser på grund av missnöjesröster riktade mot hälsovårdsreformen. Men utan en reformseger kunde det ha blivit ännu värre.

I bästa fall kan presidenten rida på framgångsvågen och driva på andra av sina hjärtefrågor som klimatförändringar och en kärnvapenfri värld.

Vis av tidigare erfarenheter misstänker jag att Obamas får kort tid att fira. Republikanerna kommer fortsätta försöka göra livet surt för honom.

avWolfgang Hansson