”I linje med SD:s politik”

Så tycker andra politiker om Asks färgglada kuvert

Beatrice Ask vill skicka lila kuvert hem till personer som är misstänkta för sexbrott.

Vad tycker andra partier om hennes utspel?

Läs svaren här.

Thomas Bodström, S: "Ligger i linje med Sverigedemokraterna"

– Det här är värre än de exempel som vi har från andra länder där man pekar ut dem och där det i vissa fall har lett till att människor lynchats, misshandlats och mördats. Det är dessutom anhöriga med barn som också pekas ut. Sedan kan jag bara konstatera att Moderaternas kriminalpolitik är nu så låg att man kan lägga karbonpapper mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna med den enda skillnaden att Jimmie Åkesson är något tydligare än Beatrice Ask.

Det är väldigt hårda ord?

– Ja men det är en otrolig grej att oskyldiga människor ska pekas ut som sexualbrottslingar. De ska alltså pekas ut fast de ännu inte är dömda. Det är den typen av kriminalpolitik som Sverigedemokraterna står för. Det här vittnar om hennes (Asks) totala brist på erfarenhet i juridiska frågor som jag har påpekat flera gånger.

– Det är populistiskt och det ligger i linje med Sverigedemokraterna och vi får nog vänja oss vid det. Beatrice Ask är den mest populistiska ministern i hela regeringen.

Johan Pehrson, FP: "Brevet ska skickas hem"

– Det känns främmande för mig att postgången i korrespondensen med myndigeter i rättsliga frågor, så som strafförlägganden eller kallelser, ska utgöra någon form av kommunikativ skampåle.

Straffvärdet för en viss gärning ska märkas i en straffskala och inte i hur påföljden kommuniceras.

– I går hade jag möte med polisen då vi diskuterade männiksohandel och prostitution, varvid denna fråga hur man kommunicerar med misstänkta sexköpare var uppe för diskussion.

– Den enda rimliga hållningen är att man kommunicerar med denna adress där man är folkbokförd för att vara säker att brevet kommer fram.

Skulle detta vara ett problem får man själv ordna en eftersändning.

– Jag tycker att man ska skicka brevet hem i samma typ av kuvert som för andra brott.

Johan Linander, C: "Man ska inte hänga ut misstänkta"

Jag tror inte att det är ett genomtänkt förslag, att hänga ut misstänkta innan de är dömda.

De kanske var en kul grej att säga på ett seminarium, men det varken går eller är önskvärt att genomföra.

– Jag ser i Aftonbladets webbenkät att hälften av de som svarat tycker att hon har rätt. Men man får aldrig glömma bort att de misstänkta ska behandlas som oskyldiga tills domen fallit. Det är grunden för ett rättsamhälle.

Alla domar är offentliga, man kan alltid kolla själv vem som dömts för vad.

De här brotten ska behandlas som alla andra brott, med samma rutiner.

– Ett bättre förslag skulle vara att höja straffgraden för sexköp.

Inger Davidsson, KD : "Håller med Ask"

– Jag håller med. Men färgerna ska man kanske strunta i. Det viktiga är att det kommer till hemadressen och inte till jobbadressen, som ofta görs i dag.

Är man misstänkt för sexköp så ska det vara lika självklart att åklagaren skickar hem det meddelandet. Annars skulle det vara att hålla varandra om ryggen när det handlar om det här speciella brottet.

Samma rutiner ska gälla som i andra brottsmisstankar.

– Jag tror att det är rätt att det ska bli tydligare för dem som finns på hemmaplan att mannen i familjen är misstänkt för sexköp.

Så böter ska inte skickas till jobbadress, utan hem. Men fräglada kuvert är kanske inte rätt. Det räcker nog att det kommer till rätt adress.

– Jag tror dessutom att straffen för sexköp behöver höjas. Och den frågan utreds nu.

Lena Olsson, V: "Kalle Anka-politik"

– Jag tycker att förslaget är olämpligt, det här är rena Kalle Anka-politiken! Ska man då skicka blå kuvert till dem som är misstänkta för vårdslöshet i trafiken?

Jag tycker att Ask borde ägna sig mer åt att se över straffskalan i stället för gredelina brev. Skärp straffen i stället!

– Om man är misstänkt är man är inte dömd. Misstänkt kan man vara hur som helst. Men tänk om det senare visar sig i domstolen att personen är oskydig?

I en rättegång kan folk faktiskt frias.

– Det skulle kunna få hemska konsekvenser om brevet hamnar i fel postlåda. Jag trodde att Ask var klokare är så.

Ska man skicka färgglada brev till dömda sexköpare?

– Nej, man ska skärpa straffen. Man är pigg på att skärpa och förlänga straff för andra brott. Men för sexbrott döms man för det mesta till böter, inte till fängelse.

Esabelle Dingizian, MP "Brevet ska skickas hem"

– Jag tycker att det är bra att man riktar ljuset på sexköparen. För att komma till rätta med sexköpsproblematiken och i det avseendet tycker jag att förslaget är bra.

– Vad gäller kuverets färg tycker jag att det ska vara vanliga kuvert.

Som det är i dag när man blir dömd för ett brott får din omgivning mer eller mindre veta om det.

I de här fallen när det gäller strafförelägganden, då ser inte jag någon anledning varför brevet inte ska skickas till folkbokföringsadress, utan att man får välja vart det ska skickas.

– Som situationen är i dag med strafförelägganden innebär det att sexköparna tillhör någon slags gräddfil. Jag tycker att detta är ett förslag som jag absolut är beredd att titta på.

Publisert: