”11 september är USA:s fel”

avTT, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Delegater lämnade FN:s generalförsamling efter Ahmadinejads tal

1 av 2 | Foto: DON EMMERT/afp
Här tågar de svenska FN-delegaterna ut från salen under Ahmadinejads tal. Först går förste ambassadsekreterare Niclas Kvarnström, bakom honom departementssekreterare Måns Molander.

Irans kontroversielle president Mahmoud Ahmadinejad chockade FN:s generalförsamling genom att påstå att USA låg bakom attackerna den 11 september 2001.

I protest lämnade svenska, amerikanska och europeiska delegater salen.

Det märkliga uttalandet kom under FN-mötet i New York på torsdagskvällen svensk tid.

Ahmadinejad sade att de flesta människor håller den amerikanska regeringen ansvarig för 11 september-attackerna 2001.

”För Israels skull”

– Majoriteten av den amerikanska befolkningen och de flesta andra nationer och politiker runt om i världen håller med om den här bilden, sade han.

Den iranske presidenten hävdade vidare att anledningen skulle ha varit att sätta fart på USA:s ekonomi samt att säkra Israels överlevnad, men han utvecklade inte det resonemanget.

Lämnade mötet

Mitt under uttalandet tågade svenska, amerikanska och flera europeiska delegater ut från salen i protest.

Den amerikanska delegationen gick till hårt motangrepp mot Mahmoud Ahmadinejad innan han ens hade slutat tala under FN-mötet.

– I stället för att representera det iranska folkets strävan och välvilja har Ahmadinejad återigen valt att spruta ur sig simpla konspirationsteorier och antisemitiska skymfar som är lika motbjudande och inbilska som de är förutsägbara, sade Mark Kornblau, talesperson för USA:s FN-delegation.

Publicerad: