Försäkringskassan backar i fallet Annica Holmquist

Försäkringskassan har ändrat sig och beviljar nu svårt sjuka Annica Holmquist sjukersättning.

– Det är en väldig lättnad, säger hennes dotter Emelie Holmquist.

Myndigheten har gjort en omprövning av det uppmärksammade fallet och beslutat att trots allt bevilja Annica Holmquist sjukersättning. Beslutet gäller retroaktivt från den 1 augusti 2010 tills vidare.

– Det är precis den ändring som Annica ville ha, säger Annica Holmquists juridiska ombud Pia Engström Lindgren.

Fick upprepade nej

Fallet Annica Holmquist fick mycket uppmärksamhet inför hösten riksdagsval. Hon hade blivit utförsäkrad, trots att hon lider av en kronisk sjukdom som får hennes kroppsdelar och organ att växa okontrollerat.

Annicas dotter Emelie Holmquist säger till Aftonbladet att hon är glad över det ändrade beslutet.

– Det är en väldig lättnad för henne. Hon blir ju aldrig frisk, utan är fortfarande en väldigt sjuk människa. Men nu kan hon åtminstone leva med någon sorts värdighet.

”Höll på att svimma”

– När jag ringde och berättade för henne sa hon om och om igen att hon inte kunde tro det. Hon höll på att svimma och fick sätta sig ner. Man kan väl säga att hon är lättad, jag tror inte hon fortfarande kan förstå att det har ordnat sig.

Sedan i somras har Annica Holmquist klarat sig på lånade pengar av vänner och behövde inte sälja lägenheten. Hon fick socialbidrag vid ett tillfälle, men har sedan vägrat att söka mer, enligt dottern.

Läkaren ändrade

Emelie Holmquist tror att det var en liten justering i det nya läkarutlåtandet som fällde avgörandet.

Enligt henne har samma läkare i den nya utredningen skrivit samma sak men lagt till begreppet att Annica är sjuk "för all överskådlig framtid".

– Löjligt att man ska behöva använda rätt begrepp. En läkare är ju inte en jurist eller skrivexpert utan just läkare, säger Emelie.

Fått flera avslag

Annica Holmquist har tidigare fått avslag från Försäkringskassan vid flera tillfällen, senast i september. Motiveringen då var att ”alla rehabiliteringsmöjligheter inte var uttömda”. I det senaste beslutet konstaterar Försäkringskassan mycket riktigt att det i läkarintyget framkommer att ”arbetsoförmågan är permanent” och ändrar därför beslutet.

– Vi har ingen insyn i det enskilda fallet, men jag tycker det är viktigt att det finns ett sätt att överklaga om man inte delar Försäkringskassans bedömning, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Han vill inte kommentera huruvuda reglerna för sjukersättning kommer att mjukas upp nu när han tagit över som ansvarig minister.

Aftonbladets bloggar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN