Assange kan tvingas dyka upp i rätten

NYHETER

Brittisk polis planerar att förhöra Julian Assange i dag.

Dyker han upp hos polisen måste han upp i rätten inom 24 timmar.

En arresteringsorder från Sverige har ökat trycket på den brittiska polisen att agera.

– Det är dags att vi får ett slut på det här och att vi får fram rättvisa och sanning, säger Assanges brittiske advokat Mark Stephens, till the Guardian.

Enligt källor till flera brittsika medier kan förhöret med Wikileaks-grundaren Julian Assange genomföras inom några timmar.

Det är Scotland Yard som enligt uppgifterna planerar att ta in Assange för förhör.

Assange ska ha hållit sig gömd i sydöstra England. Hans brittiske advokat Mark Stephens har bekräftat att det pågår förhandlingar med polis för att Assange ska kunna få lämna sin version av historien.

Planerar förhör

Stephens har sagt till The Guardian att förhöret kommer att äga rum inom överskådlig framtid. Enligt andra källor ska Assange dyka upp i rätten innan dess för att diskutera borgensumma.

Enligt tidningen har Assange sagt till sina vänner att han är allt mer övertygad om att det är USA som ligger bakom åklagarens försök att få honom utlämnad.

Uttröttad

Assange har sagt att han känner sig utmattad efter att ha försvarat sig emot våldtäktsanklagelserna samtidigt som han driver Wikileaks.

Han räknar med att behöva lämna mellan 100 000 och 200 000 brittiska pund, vilket motsvarar mellan en och två miljoner svenska kronor.

Om Assange dyker upp hos polisen måste han infinna sig i vad som motsvarar den svenska tingsrätten inom 24 timmar för att ansöka om att friges mot borgen.

Enligt det brittiska rättssystemet måste han annars höras inom 28 dagar angående den arresteringsorder som finns utfärdad.