Generalstrejk väntas lamslå Grekland

Foto: Foto: AFP
Demonstranter marcherade på Atens gator i går.

En landsomfattande generalstrejk väntas lamslå Grekland.

Den innebär en första test av socialistregeringens beslut att tvinga igenom omfattande nedskärningar som krävs för att undvika en ekonomisk härdsmälta.

Strejken innebär att tåg, bussar och färjetrafik står stilla samt att flygtrafiken stoppas.

Hundratusentals offentliganställda inledde protesterna på tisdagen. Onsdagens strejk är den tredje generalstrejken på lika många månader och sker samtidigt som regeringen skyndar på att driva igenom åtstramningspaketet i parlamentet.

Greklands största fackföreningar samlas i centrala Aten klockan 10, svensk tid, innan de ger sig ut på gatorna i huvudstaden för att demonstrera mot nedskärningar och skattehöjningar.

I helgen tvingades den grekiska regeringen att gå med på hårda nedskärningar i utbyte mot massiva nödlån från EU och IMF på 110 miljarder euro under tre år.

Bland åtgärderna som regeringen gick med på finns slopandet av en 13:e och 14:e månadslön för offentliganställda och höjd pensionsålder.

Oro på marknaden

Marknadens oro för att den grekiska krisen ska förvärras har tilltagit. New York-börserna föll kraftigt på tisdagen på grund av oro för att den grekiska krisen ska sprida sig till andra, ekonomiskt svaga länder i Europa.

Dow Jones index gick på tisdagen ned 2,0 procent och Nasdaqs kompositindex sjönk med 3,0 procent.

Euron föll i den sena handeln i New York till den årslägsta kursen mot dollarn på grund av oro för en mer omfattande skuldkris i eurozonen.

Euron handlades för 1,2981, ned från 1,3195 på måndagen.

Investerare befarade att eurozonens och IMF:s räddningspaket inte kommer att lösa krisen och att andra sårbara ekonomier kommer att dras med.

Slovenien lånar

Slovenien tvingas låna och revidera sin budget för att bidra till räddningspaketet till Grekland, uppger landets finansminister.

Landet, som är medlem i eurozonen, planerar att ge ut statsobligationer eller ta lån på den internationella marknaden för att därefter låna ut pengarna till Grekland med en procent högre ränta.

Slovenien med två miljoner invånare blev medlem i eurozonen 2007. Landet tvingas nu bidra med 384 miljoner till det internationella räddningspaketet till Grekland.

Danmark tjänar på kris

Danmark väntas göra stor förtjänst på den ekonomiska krisen i Grekland.

Enligt siffror från Nordea ger den grekiska krisen ett extra tillskott till den danska statskassan med 7,4 miljarder kronor och ökar sysselsättningen med över 9 000 personer redan under 2010.

– Kronan är kopplad till euron, som har fallit i värde. Det är en fördel för exporten eftersom danska varor blir billigare i viktiga avsättningsländer, säger Nordeas chefsekonom Helge Pedersen.

TT AFP