Nytt hopp om vapenvila i Bangkok

NYHETER

Första steget mot en förhandling ska ha tagits

1 av 3 | Foto: Bangkok har förvandlats till en krigszon.

BANGKOK/STOCKHOLM På tisdagen fortsatte våldet på Bangkoks gator.

Samtidigt kom uppgifter om att en ledare för rödskjortorna och en förhandlare från regeringen har påbörjat samtal om en lösning.

Aftonbladet rapporterar direkt från Bangkok som har förvandlats till en krigszon.

På måndagen gav premiärminister Abhisit Vejjajiva demonstranterna fram till i dag på sig att lämna det ockuperade området.

Fortfarande finns inga tecken på att de 3 000 rödskjortorna går med på det kravet. Militären verkar inte heller vara på väg att ta sig in i lägret, enligt AP.

Gatustriderna fortsätter i dag med oförminskad styrka, rapporterar Aftonbladets reporter på plats.

Myndigheterna hotar med fängelsestraff för de som stannar, och det finns starka antydningar att en anfall mot demonstranterna är på gång.

Regelrätt krig

När Aftonbladet bevakade konflikten i Bangkok för tre veckor sedan rådde en avvaktande terrorbalans. När vi nu kommer tillbaka har alla försök till förhandlingar kollapsat.

I huvudstaden råder ett regelrätt krig mellan militären och de demonstrerande rödskjortorna.

Då pågick det vanliga myllrande vardagsliv som karaktäriserar många asiatiska storstäder. Nu ligger trottoarerna i stadens hjärta spöklikt tomma och flera invånare packar och ger sig av.

Rödskjortornas ledare Nattawut Saikuwa ringde på måndagen regeringens förhandlare Korbsak Sabhavasu och vädjade om vapenvila. Samtalet ska ha varit i fem minuter och är den första direkta kontakten mellan sidorna sedan i torsdags, då de nya striderna bröt ut.

Korbsak sade till reportrar att hans svar var att militären inte kommer att skjuta ett enda skott om demonstranterna drar sig tillbaka från gatorna och tillbaka till sitt centrala läger i stadsdelen Rajprasong.

Sedan våldsamheterna bröt ut har flera demonstranter tagit sig ut från lägret till närliggande gator där striderna är.

Rök över staden

I går eftermiddag tilltog striderna med tung skottlossning från både militären och demonstranterna.

Aftonbladets team lyckas med motorcykel ta sig närmare konfliktzonen. De vanliga taxibilarna kommer inte fram på grund av avspärrningarna.

Tjock svart rök gör luften tyngre att andas än vanligt. Det stinker av bränt gummi från de brinnande barrikaderna av gamla bildäck.

Skottlossningen tilltar i styrka. Militären uppges ha satt in lättare artilleri och demonstranterna svarar med handeldvapen och hemmagjorda bomber.

I går uppgavs flera personer ha skjutits till döds. Sammanlagt har 38 personer mist livet i de senaste dagarnas strider.