Björklund till Ohly: "Du studsar ju fram"

Duell om sjukvård
tog en oväntat tvist

De debatterade privat och offentlig vård då Jan Björklund riktade en attack mot Lars Ohly – som opererat sig på ett privat vårdhem.

– Du studsar ju fram och ska ju till och med gifta dig på gamla dar. Det är väl inget fel på privat sjukvård?

Jan Björklund frågade Lars Ohly vad som som var så dåligt med privat sjukvård och anspelade på att vänsterledaren opererat sitt knä på privata Mariahemmet.
Jan Björklund frågade Lars Ohly vad som som var så dåligt med privat sjukvård och anspelade på att vänsterledaren opererat sitt knä på privata Mariahemmet.

Slutdebatten i SVT hade tagit sig till sjukvården – och främst fördelarna med privat jämfört med offentlig sjukvård.

– Antalet personer som väntar för länge har halverats och vi har fått över 200 nya vårdcentraler i Sverige, sa Göran Hägglund (KD).

Blocken var oense

Men de Rödgröna höll – som väntat – inte med.

– Har man en etableringsfrihet för vårdbolagen kan man inte i landstingen själva bestämma var behovet av vården är störst och var flest vårdcentraler ska vara. Vi vill stå för att landstingen själva ska få rätt att välja vilken form av system man har, sa Mona Sahlin.

Då tände Folkpartiets ledare till – och gick till attack.

– Kan ni inte erkänna att det är bra att det finns 200 fler vårdcentraler i dag? Man betalar ju samma avgifter där som på landstingets vårdcentraler. Det är 200 fler, det är sanningen, sa Jan Björkund innan han skämtsamt vände sig till Vänsterpartiets ledare.

– Jag läste i en tidning att du opererade ditt knä på privata Sophiahemmet. Du studsar ju fram och ska ju till och med gifta dig på gamla dar. Det är väl inget fel på privat sjukvård?

Skämtsam ton

Lars Ohly replikerade med glimten i ögat då han hänvisade till sitt omskrivna tv-frieri.

– Jag ska avslöja en hemlighet och jag ska inte fria till någon ytterligare. Jag har handlat medicin på privat apotek. Det beror på att ni avreaglerat och försämrat möjligheterna att få en gemensamt finansierad och organsierad vård. Ni har avreglerat och privatiserat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN