Väder

Nytt köldrekord: minus 40,9

NYHETER

Sverige har fått ett nytt köldrekord för säsongen, skriver SMHI i ett pressmeddelande. Tidigt i morse drog sig kvicksilvret i Gielas, väster om Kittelfjäll, rejält mot botten och visade på –40,9 grader.

Det gamla rekordet i Hemavan slogs därmed med 0,1 grad. I Östersund var det samtidigt 32,1 minusgrader, den lägsta temperatur som uppmätts sedan 1999, då det var –34,1 grader.

Även Sveg har haft en kall natt, där sjönk temperaturen till –35,3, det kallaste man uppmätt sedan 1987 då det var 42,6 minusgrader.

SMHI har i dag utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Skåne, Blekinge, östra Kronoberg, Kalmar län samt Gotland. Sammanlagt kan det falla upp emot tio centimeter nysnö i området. Snöområdet beräknas dra bort under kvällen.

Framåt torsdagen kommer det sedan mer snö i övre Götaland, och senare även uppåt Svealand och södra Norrland. Men då rör det sig om mer modesta snömängder på runt fem centimeter.

”Inte lika intensivt”

Den största snömängden väntas i Gävleborg, Dalarna och mot Västernorrland där det under fredags- och lördagsdygnet kan falla upp emot två decimeter snö.

– Men väderläget ser ändå ut att lätta. Det blir inte lika intensivt som det varit tidigare, säger Linnea Rehn på SMHI:s presstjänst.

Det kommer in ett mindre snöväder över Stockholmsområdet till helgen.

– Men då blir det bara lättare snöfall med en hel del uppehåll, säger Linnea Rehn.

I västra delarna av Götaland väntas det till helgen klarna upp och man kan se fram emot en del sol. Men det blir relativt kallt, ned mot tio till femton minusgrader. Det vädret beräknas komma till Svealand under lördagskvällen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder