Ny attack – mitt i sorgen

Av: Martin Ekelund, Enyat Najafizada

Publicerad:
Uppdaterad:

Patrull överfölls i ”säkert område” – två skadade

1 av 3 | Foto: Foto: scanpix
Kenneth Wallin blev 22 år gammal.

Den nya attacken kom som en chock.

Området skulle vara säkert – men patrullen gick rakt in i ett eldöverfall.

En 26-åring från Göteborg och en 29-åring från Medelpad fick splitter i benen och flögs till fältsjukhus för akut operation.

– Jag har inte kunnat prata med honom, säger mamman till en av svenskarna.

Mitt i sorgen efter stupade Kenneth Wallin patrullerade svenska och finska soldater i går eftermiddag sydöst om huvudbasen i Mazar-i-Sharif. Syftet var bara att de skulle visa upp sig för att bibehålla lugnet i området. Inget talade för att de skulle hamna i strid.

Området öster om Mazar-i-Sharif är betraktat som relativt säkert och svenska soldater har aldrig tidigare varit utsatta för några incidenter där.

En överraskning

– Det har varit en attack mot en finsk patrull i det här området för ett par veckor sedan. Men det sker normalt inte så mycket här, säger generalmajor Berndt Grundevik.

Därför kom överfallet som en fullkomlig överraskning. Klockan 12.51, svensk tid, överrumplades de svenska och finska soldaterna av mellan fem och tio motståndsmän.

Enligt Berndt Grundevik talar mycket för att svenskarna befann sig utanför sina fordon när de besköts med granatgevär och finkalibrig eld.

20 minuters strid

Efter tjugo minuters strid nådde larmet högkvarteret; Två svenskar, en 26-åring från Göteborg och en 29-åring från Medelpad, var träffade av splitter. Patrullen behövde omedelbart en sjuktransporthelikopter. När det var ordnat begärde patrullen direkt amerikanskt flygunderstöd.

Stöd från flyg

Attackhelikoptrar och stridsflyg av modellerna F16 och F15 var på plats inom en halvtimme och öppnade eld mot fienden.

Men Försvarsmakten kunde i går inte svara på om motståndsmännen dödades.

Det här var ett relativt säkert område. Påverkar det vilken utrustning soldaterna hade?

– Det är hela tiden förbandschefen på plats som avgör det. Man värderar vilken uppgift man ska lösa, i vilken miljö och i vilken risk som finns. Sedan bestyckar man inte bara sina soldater efter det utan även vilka fordon de åker i. Så sannolikt så ser det olika ut i olika områden, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

Träffades i benet

De två skadade svenskarna flögs i går till det tyska fältsjukhuset i Marmal där de opererades. Skadorna för 26-åringen som träffades i båda benen beskrivs som mycket allvarliga.

29-åringen träffades i ena benet och Aftonbladet var i går kontakt med hans mamma.

– Jag har inte kunnat prata med honom eftersom han är alldeles neddrogad med smärtstillande, säger hon.

På tisdagsmorgonen rapporterades de båda soldaternas tillstånd vara stabilt. 26-åringen är fortsatt mycket allvarligt skadad, men inte livshotande. 29-åringen uppges ha allvarliga skador enligt TT.

Snabbt till Sverige

De båda skadade kommer att transporteras hem till Sverige fortast möjligt.

– Det känns skönt. Man har varit orolig, särskilt nu när det börjar hända mer och mer där nere, säger mamman.

Publicerad: