A-kassan splittrar regeringen

avTT-Aftonbladet

NYHETER

Bara (M) vill slopa kravet på obligatorisk a-kassa

Den borgerliga alliansen kommer inte att driva frågan om obligatorisk a-kassa inför valet.

Det uppger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M).

Men KD, FP och C håller inte med.

Littorin.

Uttalandet innebär att regeringen släpper löftet som gavs i regeringsförklaringen.

För att införa en obligatorisk a-kassa krävs en enighet över de politiska blocken, enligt arbetsmarknadsministern.

– Jag noterar att där ligger Miljöpartiet ganska nära oss och inte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, säger Sven Otto Littorin i Ekots lördagsintervju.

"Bred enighet behövs inte"

Folkpartiet vill fortsätta att driva frågan om obligatorisk a-kasseförsäkring.

– Det är ett problem att så många står utanför a-kassetryggheten. Så det är en angelägen reform som vi vill driva på för att genomföra, säger FP:s partisekreterare Erik Ullenhag, som tycker att allianspartierna nu bör diskutera saken.

Han håller inte med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) om att det krävs en bred enighet över blockgränserna för att genomföra reformen.

– Det är inte rimligt att ge vänsterpartierna vetorätt i den här frågan. MP har varit öppna för idén tidigare, men intrycket är tyvärr att de tre partierna knyts närmare ihop, säger Erik Ullenhag.

C: En fråga för valrörelsen

Kristdemokraterna vill också införa obligatorisk a-kassa, men hänvisar till den kommande utredningen när det gäller vilka som ska omfattas, säger Miriam Arrebäck, pressekreterare på partiets kansli.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Roger Tiefensee tycker att frågan om obligatorisk a-kassa ska drivas i valrörelsen.

– Det är dumt att redan nu stänga några dörrar. Vi i alliansregeringen har gjort mycket i den här frågan. Vi måste också avvakta vad den nya utredningen kommer fram till, säger han.

En utredning om arbetslöshetsförsäkringen blev klar år 2008, men förslagen blev aldrig verklighet. I vår kommer en ny utredning att tillsättas. Direktiven för den är dock inte klara.