Nyheter

Dödade av snön

Av: 

Karin Östman

Johanna Sjöberg

NYHETER

Skottade under tak – fast under ras

Två män – 65 och 79 år gamla – dog när de skottade sina tak.

65-åringen begravdes i en stor snöhög.

Han hittades svårt medtagen av sin fru och avled på sjukhus.

65-åringen och hans fru var i går eftermiddag ute på gården i småländska Nässjö för att röja ladugårdstaket från snö. Mannen använde även en traktor och makarna var på olika sidor om byggnaden när olyckan inträffade.

– Hon hade inte sett till mannen på en stund och blev orolig, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen.

Frun såg en större snöhög där mannen tidigare varit och larmade räddningstjänsten.

65-åringen låg begravd under snön och var svårt medtagen. Han fördes till Eksjö lasarett men hans liv gick inte att rädda.

– Man vet inte om han fallit ner eller stått på backen och fått snö över sig, säger Bo Gunnarsson.

Den 79-årige mannen skottade sitt villatak i Årjäng i Värmland när han plötsligt föll i lördags. Han låg halvt begravd i en snöhög när han hittades. Enligt polisen kan han ha drabbats av sjukdom redan på taket.

Polisen varnar

Tövädret har fått snö och is att rasa från taken.

I Norrköping gick räddningstjänsten och polisen ut med ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – och varnade för rasen. På Drottninggatan mitt i staden ramlade stora is- och snöklumpar ner, men ingen rapporteras ha skadats.

Bilrutorna krossades

Också i Stockholm föll stora mängder från hus-taken.

Minst tolv bilar fick fönsterrutor krossade eller tak intryckta i går. En av de drabbade är Gustaf Burström vars bil stod parkerad på Rådmansgatan.

– Det var isblock som åkt kana på taken och rasat ner på gatan där bilen stod.

Hade man blivit träffad hade man garanterat dött, säger han.

Ladugård rasade

Natten mot söndag rasade delar av taket ihop på en ladugård med 2 000 grisar utanför Värsås i Skövde.

– Vi kunde få ut en del grisar men var tvungna att avbryta arbetet på morgonen på grund av rasrisken. Försäkringsbolaget och de anställda har fått ta över, säger Per-Erik Thyberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

En sex månader gammal baby i Sölvesborg klarade sig i fredags undan med några skrubbsår när snö från ett trevåningshus rasade ner i barnvagnen och begravde honom levande.

– Om det varit en isklump bland snön hade han inte varit med oss i dag, säger pojkens mamma, som polisanmält fastighetsägaren, till BLT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter