Mats Alm släppt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-07

Fri i väntan på dom

Han var misstänkt för mordet på Linda Chen – men Mats Alm går fri redan nu.

Falu tingsrätt tog beslutet och lät honom gå efter mer än nio månader i häkte.

Nu har en glad Mats Alm lämnat Falun.

– Han var naturligtvis mycket lättad, säger hans advokat Peter Althin till Aftonbladet.

Han har suttit häktad sedan i mitten av september – men nu har Falu tingsrätt beslutat att Mats Alm släpps.

Vid 14.40-tiden gick Mats Alm tillsammans med sin pappa ut från häktet till en bil – och de lämnade därefter tingsrätten i Falun.

Var lättad

– Han var naturligtvis mycket lättad över att få vara på fri fot, säger Peter Althin till Aftonbladet.

Beslutet att släppa Alm fri togs efter en enskild överläggning av tingsrätten – som därmed gick på advokat Peter Althins linje.

– Han har suttit i ett rum i tio månader med fullständiga restriktioner. Nu vill han vara för sig själv med sin familj och behöver tid att landa, säger Althin som fick ett tack från Alm.

– Han sa stort tack och sen pratade vi mer om det rent praktiska och om vad som skulle hända. Och hur vi skulle kunna etablera kontakt när domen kommer.

Advokaten var själv inte förvånad över beslutet.

– Det var ganska troligt att den tiden han redan suttit häktad var i paritet med vad ett straff skulle tänkas bli.

Ville få honom fälld

Åklagarsidan ville få honom fälld för mord, alternativt dråp eller vållande till annans död. Men bevisen räckte inte – och Mats Alm frias från alla anklagelser. Han kan i stället dömas för brott mot griftefriden, men har suttit häktad så länge att han redan nu släpps på fri fot.

– Det är klart att jag hade hoppats att han skulle ha varit kvar ytterligare en tid så att domen hade hunnit vinna laga kraft, säger åklagare Niclas Eltenius till TT.

Domen dröjer

Mats Alm nekade även till brott mot griftefriden, men kommer enligt tingsrättens utlåtande 28 maj med all sannolikhet att dömas för brottet. Men ännu har försvarssidan inte tagit beslut om domen kommer att överklagas.

– Frågan är berättigad eftersom han även förnekat det brottet. Men det kan vi inte göra förrän vi vet hur domstolen har resonerat. Och så måste man överväga om man vill gå igenom en ny process. Det är mycket man måste titta på, säger Peter Althin till Aftonbladet.

Domen mot Alm meddelas av tingsrätten onsdagen den 14 juli. Och han kan vänta på den i frihet – för första gången på mer än nio månader.