Lindberg riskerar åtta års fängelse

Betydligt magrare och hopsjunken kom den förre polischefen Göran Lindberg i morse in i rättssalen.

Stint stirrade han ner i sina papper när åklagaren läste upp punkt på punkt på saker som han anklagas för.

– Han mår inte särskilt bra.

Jämställdhetsförespråkare och respekterad polischef på dagen – sadistisk våldtäktsman på natten?

Det är vad rätten nu ska ta ställning till.

I dag inleddes den uppmärksammade rättegången mot "Kapten Klänning".

Stort mediauppbåd på plats

Den förre länspolismästaren, Polishögskolans före detta rektor och jämställdhetsföreläsaren Göran Lindberg fick i dag efter dryga sex månader i häkte möta rätten och svara på det han anklagas för: att ha köpt sex, att ha våldtagit kvinnor och sålt dem vidare till andra män.

Rättegången hålls i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt och ett stort mediauppbåd hade samlats redan tidigt på morgonen.

Avmagrad och kutryggig kom Göran Lindberg in i salen. Han tittade inte en enda gång in genom glasrutan mot åhörarläktaren utan satte sig direkt på sin plats, hopsjunken över bordet klädd i en svart tröja.

Förde anteckningar

Tiden i häktet har lämnat honom tärd och när det var dags för honom att uppge sitt personnummer gjorde han det med låg röst.

–  Han mår inte särskilt bra. Han har suttit häktad under lång tid och det är så klart en stor anspänning för min huvudman, säger Lindbergs advokat Karl Harling till TT.

Men trots att den före dette polischefen såg sliten ut följde han noga med i allting som åklagaren sa. Med läsglasögonen på och en penna i handen förde han noggranna anteckningar och viskade ofta med sin advokat.

Ingen av målsägarna var i dag på plats i salen. Sammanlagt har de begärt närmare en miljon i skadestånd.

Göran Lindberg har inte ändrat inställning i någon av punkterna. Han nekar till alla anklagelser om våldtäkt och koppleri men erkänner så gott som alla fall av sexköp.

Stängda dörrar

Åklagare Håkan Roswall valde efter att han gått igenom de 23 åtalspunkterna att begära att resten av de 10 förhandlingsdagarna hålls bakom stängda dörrar.

Rätten gick med på hans begäran.

– Jag tycker att det var ett bra beslut. Det är viktigt för att varje målsägande ska orka komma hit och berätta. Risken annars är att kvinnorna inte vågar komma och den enda som skulle tjäna på det är Göran Lindberg, säger Anne-Charlotte Westlund, som företräder en av kvinnorna.

Rättegången avslutas den 20 juli.

Publisert: