Chocken för alliansen

Av: Staffan Lindberg, Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Maud Olofsson om de rödgrönas familjeflirt: Jag är väldigt förvånad

INGA KLARA BESKED Alliansen blev så överraskad av de rödgrönas utspel om maxtaxa att den inte kunde presentera en exakt uträkning på vad den skulle kosta då statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg höll presskonferens.
Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
INGA KLARA BESKED Alliansen blev så överraskad av de rödgrönas utspel om maxtaxa att den inte kunde presentera en exakt uträkning på vad den skulle kosta då statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg höll presskonferens.

Sänkningen av maxtaxan tog alliansen på sängen.

De senaste dagarna har de räknat på möjliga förslag från de rödgröna – utan att lyckas pricka in Mona Sahlins trumfkort.

– Jag blev väldigt förvånad, säger Maud Olofsson (C).

Foto: Foto: ulf höjer
”ETT OMODERNT MANIFEST” Centerledaren Maud Olofsson är, till skillnad från sin moderate partiledarkollega, väldigt kritisk mot en maxtaxa för dagisavgifter. ”Det är en väldigt underlig prioritering”, sa hon efter att de rödgröna hade presenterat sitt valmanifest i går.

Två timmar efter att de rödgröna presenterat sitt valmanifest mötte Fredrik Reinfeldt och Anders Borg pressen på Moderaternas riksdagskansli.

Där dömde de ut motståndarnas politik som ansvarslös och inriktad på bidrag snarare än jobb. Men kritiken mot det nya löftet att sänka maxtaxan var mer försiktig.

– Det är bra att det finns en maxtaxa. Men vi tror att det är mer jobbskapande med sänkningar av inkomstskatter än att ytterligare sänka dagisavgifterna, säger Reinfeldt.

Alliansen hade utgått från att de rödgröna skulle komma med ett nytt löfte i manifestet eftersom det fanns pengar över, enligt Finansdepartementets beräkningar.

Teorin: ingen höjd bensinskatt

Enligt uppgift till Aftonbladet spekulerade de att det skulle handla om något till barnfamiljerna, dock inte sänkt maxtaxa. En annan teori var att de rödgröna skulle dra tillbaka det egna förslaget att höja bensinskatten.

Maxtaxan hade ingen räknat med.

– Vi hade våra teorier men jag blev förvånad, säger en källa.

Centerledaren Maud Olofsson, som till skillnad från Reinfeldt varit kritisk mot maxtaxan, gick hårdare fram:

– Det är en underlig prioritering. Jag tror att föräldrar är villiga att betala om det är bra kvalitet och tillgänglighet. Det här är ett av de mest konservativa och omoderna valmanifest jag någonsin har skådat.

Spred ut uppgifter

Först när de rödgröna inledde sin presskonferens kunde tjänstemännen på Finansdepartementet börja räkna på det nya förslaget. Strax såg de till att sprida uppgifter om att barnomsorgen subventioneras med 94,4 procent genom de rödgrönas sänkta maxtaxa.

Anders Borg, som vanligen har full koll på siffrorna, var på presskonferensen ännu osäker på hur stor sänkningen blir per barn.

– Det får vi räkna på. Men jag undrar om det verkligen blir ett plus.

Fredrik Reinfeldt avstod från att kritisera förslaget om minskade barngrupper på förskolan.

– Man ska komma ihåg att det är mycket kostsamma reformer. Jag tror att det i grunden är klokt om det leder till mer lugn och ro.

Varför föreslår ni det inte själva då?

– Vi är ansvarsfulla. Det finns ambitioner som vi den här gången inte kunde ta med, men som vi kan återkomma till.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN