Nyheter

Se upp med infravärmen – kan bli en dödsfälla

Av: 

Mikael Hellmyrs

NYHETER

När kylan kommer smygande plockar många fram terassvärmaren för att ha fortsatt varmt och skönt på altanen eller uteplatsen.

Men se upp – värmaren kan orsaka en katastrof.

– De kan vara farliga och man ska vara försiktig, säger Lars Synnerholm, gasexpert vid MSB.

Ett glas vin på altanen en ljummen kväll är inte helt fel. Lagom till hösten väljer många att plocka fram eller inhandla en terassvärmare för att kunna sitta ute även när lite kyligare vindar sveper in. Men det gäller att vara försiktig – det är inte helt ovanligt att terassvärmare orsakar bränder.

Började brinna

För några dagar sedan fick räddningstjänsten i Hässleholm rycka ut till en villa. Det hade börjat brinna i slangen till en gasoltub, kopplad till en terrassvärmare. Ingen person skadades dock och branden kunde släckas av en granne med pulversläckare. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varnar för att terassvärmare kan börja brinna eller sätta eld på markiser, gardiner eller innertak om de hanteras fel.

– Högsäsongen för värmarna är nu och folk gör det för att förlänga utesäsongen. Men farorna är det kan läcka ut gas vid otäta, eller spruckna anslutningar varpå gas blandas med syre. Det är sällan det blir olyckor, men vill det sig illa kan det börja brinna.

– Sedan förekommer det att folk ställer terassvärmare för nära brännbart material. Eftersom reflektorn längst upp på värmaren blir flera hundra grader är brandrisken då uppenbar, säger Lars Synnerholm, gasexpert vid MSB.

"Kan välta"

Det finns en rad olika modeller att välja mella, gas- eller eldrivna. Anders Palm är vakthavande brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar. Han berättar att han varit med om några olyckor med elektroniska terassvärmare.

– Det har hänt att värmare vält och lagt sig mot fasaden som sedan har börjat brinna av hettan. Vad gäller infravärmare är timer bäst, säger Anders Palm.

MSB: var försiktig

Privatpersoner har ofta en gasoldriven terassvärmare, inhandlad på någon stormarknad eller nätbutik, hemma. Restauranger eller uteserveringar kan ha ett flertal värmare utspridda. MSB har ingen statistik på hur många bränder som årligen kan kopplas till terassvärmare, men man uppmanar folk att vara försiktiga. När man monterar sin mobil eller möbel går det att hoppa över instruktionsboken, men i det här fallet är det nästan som att leka med elden.

– Instruktionsboken måste man läsa. Sedan ska man ställa terassvärmaren långt ifrån, minst 60 centimeter, från material som kan antändas. Kolla också att slangar är täta med läcksprej och att slangarna är i gott skick genom att böja på dem någon gång om året. Byt ut om de är spruckna eller torra, säger Lars Synnerholm.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: