Julian Assange internationellt efterlyst

Av: TT, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Överklagar häktningen

Våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange har överklagat sin häktning till hovrätten.

Samtidigt har den svenska polisen gått ut med en internationell efterlysning.

Julian Assange.
Julian Assange.

En överklagan har kommit till Stockholms tingsrätt som ska skicka den vidare till Svea hovrätt.

Ärenden som handlar om häktning i utevaro ska tas upp extra snabbt i hovrätten. Men det är osäkert om hovrätten hinner pröva fallet redan under fredagseftermiddagen.

Häktades i sin frånvaro

Julian Assange är häktad i sin frånvaro, misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

På fredagskvällen sände den svenska polisen ut en internationell efterlysning genom både Schengensamarbetet SIS och Interpol. Så fort Interpols huvudkontor i Lyon godkänt efterlysningen, vilket väntas ske under kvällen, kan Assange gripas i hela världen.

Om Assanges överklagande går igenom dras efterlysningen tillbaka.

”Har ställt upp”

I överklagandet till Svea hovrätt skriver Assanges advokat Björn Hurtig att hans klient vid flera tillfällen framfört att han ställer sig positiv till att delta i förhör och att han själv föreslagit flera tänkbara datum. Men inget av dessa datum har godtagits av åklagaren, vid ett tillfälle med förklaringen att en av utredarna var sjuk.

"Det ska dock hållas i minnet att Julian Assange är en mycket upptagen man med engagemang över hela världen", skriver Hurtig.

Innan Assange lämnade landet frågade han åklagaren om det fanns något hinder för det och det fanns det inte, enligt en telefonkontakt. Då fanns inte heller något önskemål om förhör. Assange lämnade alltså inte landet för att undkomma lagföring eller straff, skriver Hurtig.

Publicerad: