Duon gömde 8 miljarder

avTorbjörn Ek

Dolce & Gabbana misstänks för skattebrott

Foto: Foto: AFTONBLADET BILD
de klär stjärnorna Domenico Dolce och Stefano Gabbana är nära vänner med supermodellen Naomi Campbell, som under modeveckan i Milano firade sitt 25-åriga samarbete med klädskaparna.

LONDON. De är stjärnornas bästa vänner.

Madonna och Victoria Beckham bär deras lyxiga kläder.

Men nu misstänks Domenico Dolce och Stefano Gabbana för skattebrott.

Deras företag misstänks för skattebrott i miljardklassen.

Dolce & Gabbana brukar bli omskrivna för sina exklusiva kläder eller annonskampanjer med stjärnor som Madonna och Scarlett Johansson.

Domenico Dolce och Stefano Gabbana är nära vänner med Kate Moss, Naomi Campbell och Kylie Minogue. Men hemma i Italien saknas stjärnglansen i de senaste anklagelserna.

Firma i lågskatteland

De båda klädskaparna misstänks ha undanhållit över åtta miljarder kronor från skattemyndigheten, skriver Daily Mail.

Italienska myndigheter har kartlagt hur paret 2004 registrerade en firma i Luxemburg för att alla royalties från försäljning över hela världen skulle passera lågskattelandet.

Enligt åklagaren Laura Pedio, som driver fallet, har man fortsatt att sköta företaget från Italien och firman i Luxemburg har bara använts för att lura den italienska staten på pengar. Totalt handlar det om inkomster på mer än 840 miljoner euro som inte har deklarerats i Italien.

Kan vänta åtal

Domenico Dolce och Stefano Gabbana har informerats om att förundersökningen mot dem har avslutats. I enlighet med italiensk lag innebär det att paret i nästa steg kan komma att formellt åtalas för brottet, men ännu har det inte skett.

Ytterligare sju höjdare från modeföretaget ingår också i myndigheternas granskningar.