Nyheter

Nu ska datorer och telefoner scannas av

Av: 

Josefine Hökerberg

Hemligheter i datorn?
Hemligheter i datorn?

NYHETER

Har du skrivit något känsligt? Fotat något galet? Känner du någon med ett suspekt namn? Då kan du ligga risigt till.

Säkerhetspersonal på USA:s flygplatser nöjer sig inte längre med att förhöra, scanna av bagage och titta ner i passagerares skor.

Nu kan de gå igenom din dator, telefon och kamera i jakt efter säkerhetshot.

Allting började med ett kriminalfall i Houston, USA. FBI–agenter hade hittat en man på nätet som de misstänkte för innehav av barnporr. I stället för att gå den juridiska vägen, och be en domstol om en fullmakt för att söka igenom mannens tillhörigheter, bad de säkerhetspersonal vid George Bush Intercontinental flygplats i Houston att söka igenom mannens dator när han återvände från utlandsresan.

Utreddes av domstol

Ingripandet gav resultat men ledde till infekterad debatt om lagen och den personliga integriteten – skulle man få söka igenom en persons tillhörigheter utan ett domstolsbesut? Kritiker menade att ingripandet stred mot konstitutionens fjärde tillägg om den personliga säkerheten.

Tillåtet att kolla igenom allt digitalt material

Fallet togs upp till domstol och utfallet blev överraskande. Distriktsdomaren Gray H. Miller kom fram till att säkerhetspersonalen hade betett sig fläckfritt i fallet med den misstänkte mannen och att det dessutom var fritt fram för säkerhetspersonal vid federationens flygplatser att söka igenom alla internationella resenärers datorer, mobiltelefoner, och digitalkameror vid inresa i landet, skriver The Washington Times på nätet.

Vanlig rutinkontroll

"Det är en del av den vanliga rutinkontrollen", sade domaren, skriver The Washington Times.

För den vanlige resenären innebär detta att e-mail, dokument, telefonlistor, adresser och fotografier kan scannas av och laddas ned av säkerhetspersonalen på amerikanska flygplatser.

Ingen går säker, med andra ord.

ANNONS

Köp refill till myggmaskinen – innan de tar slut! Nu på NEDSATT pris!

Extern länk från MEDS

Fynda här!

Publisert: