Nyheter

Suspekta annonser på Bildts blogg

NYHETER

Hackare har på sistone fått utrikesminister Carl Bildts blogg "Alla dessa dagar" att se ut som förmedlare av ryska fruar, danska kapitalrådgivare och inspirerande talare.

Något lurt är det, enligt Bildt.

– Det är uppenbarligen någon hacking på gång, sade Carl Bildt nyligen när TT ställde frågan om han har börjat lägga ut annonser på sin populära blogg.

Sedan starten 2005 har bloggen haft över sju miljoner träffar. Den har, trots sin halvofficiella status någonstans i gränslandet mellan Sveriges officiella utrikespolitik och Carl Bildts egen, blivit måsteläsning för den som vill veta något om Sveriges linje och stora utrikeshändelser.

Att arbeta på utrikesdepartementet och inte ha läst Bildts blogg är att bli omsprungen. Och det gäller att vara ständigt uppdaterad för att inte missa vad Bildt (läs: Sverige) tycker. Bildt bloggar, numera också twittrar, i en takt som ställer andra i skuggan.

"Vackra ryskor"

Det var via bloggens nya Twitter-kolumn som världen först fick veta från officiellt håll att en misstänkt terroristattack ägt rum i Stockholm, ett halvt dygn innan statsministern informerade om det.

Men vid ett flertal tillfällen under december har bloggen manipulerats av utomstående som lagt in annonser, under rubriken "ads by Google". De har dykt upp direkt efter inlägg som Bildt gjort och har efter en kort stund försvunnit.

En av de första dök upp efter ett inlägg Bildt gjorde under ett möte i Kazakstan. Förvånade läsare fick i annonsen rådet att klicka på en länk för att "Hitta en rysk fru-Vackra ryskor söker Kärlek & Äktenskap. Se 1000-tals foton."

Råder till vaksamhet

Någon vecka senare förmedlade bloggen "Carl Bildt-Boka ledande & inspirerande talare på The London Speaker Bureau". Två dagar före jul var det dags för "Eu Tips-Professionell finansiell rådgivning från lokala experter världen över" från Danske invest.

Carl Bildt har givit bloggläsarna rådet "vaksamhet anbefalles" inför förekomsten av olika "mer eller mindre suspekta annonser".

När TT frågar honom om han inte ser en risk för att någon skulle kunna smyga in rader som inte framstår som uppenbart o-Bildtiga i själva inläggen, rader som skulle kunna skapa utrikespolitiska problem för Sverige, säger Bildt att den risken alltid finns.

– Man klipper radiointervjuer också, säger han och tillägger att det inte alltid heller är just det han sagt som kommer i tidningen.

TT

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter